Ligestillingsadjunkt om Mikael Petersens dom: Nu har vi rettens ord

Den historiske dom for krænkelser kan være med til at sætte tyk streg under, at krænkelser og seksualiserede arbejdsmiljøer ikke er okay. Det vurderer forsker med fokus på ligestilling. Aki-Matilda Høegh-Dam er lettet over dommen.
- Jeg tror, at man nu bedre kan snakke om sådanne problemer. Hidtil har det været næsten umuligt at tale om seksualiseret adfærd eller verbale krænkelser, siger Mariekathrine Poppel. Foto © : Ilisimatusarfik / Emil Stach
11. september 2021 11:11

Torsdag faldt en historisk dom herhjemme, da den tidligere magtfulde partisekretær for Siumut og Naleraq, Mikael Petersen, blev dømt for seksuelle krænkelser.

Dommen kan være med til at sætte fart på slutningen af seksualiserede arbejdsmiljøer.

Det vurderer Mariekathrine Poppel, der er adjunkt med fokus på ligestilling ved Ilisimatursarfik.

- Nu har vi rettens ord for, at det ikke er acceptabelt at udføre seksuel chikane mod folk, og det betyder også, at kvinder eller mænd, der bliver udsat for seksuel chikane, kan gå til politiet og anmelde det og få sagen taget op, forklarer hun.

Nu bliver det lettere at tale om problemer

Ifølge Mariekathrine Poppel viser dommen med tydelighed, at det ikke mere er acceptabelt med mandsdominerede arbejdsmiljøer eller floraer, hvor kvinder objektiviseres.

- Jeg tror, at man nu bedre kan snakke om sådanne problemer. Hidtil har det været næsten umuligt at tale om seksualiseret adfærd eller verbale krænkelser, siger hun.

LÆS OGSÅ Mikael Petersens ankesag: Skal 40 dage i anstalten

Mariekathrine Poppel håber også, at dommen kan være med til, at flere kvinder melder sig på banen i debatten og måske i politik. Samtidig kan dommen bruges til at tale om de mænd, der krænker.

- Vi skal se på, om der skal en behandlingsdom til eller terapi eller samtaler, siger hun.

En dom er nemlig en straf, og det er ikke givet, at en krænker stopper fordi, at vedkommende har været i anstalt, mener hun.

Aki-Matilda er lettet

Det nuværende medlem af Folketinget for Siumut, Aki-Matilda Høegh-Dam, er en af de kvinder, der anklagede Mikael Petersen for krænkelser. Hun er lettet over, at der nu er faldet dom i sagen.

Samtidig håber hun, at dommen kan få flere folk til at sige fra.

- Jeg håber, at vi lærer, at det ikke er okay at blive behandlet sådan, at vi ikke skal skamme os over det, og vi ikke skal være bange for at sige fra, når det er, at vi oplevet de her sager, siger hun og uddyber:

- Jeg håber, at dommen betyder, at vi alle fremadrettet kan have en tryg arbejdsplads og miljø og vi begynder at tage de her sager mere alvorligt.