Licenser til omsættelige kvoter

Selvom det har været klart for fiskerne, at de individuelle omsættelige hellefiskekvoter skal tages i brug den 1. juli, er Selvstyret først i dag gået i gang med at udstede licenser til alle hellefiske fiskere i Nordgrønland.
Foto © : KNR/Arkiv
Skrevet af Ludvig Siegstad
02. juli 2012 10:59

I de nærmeste dage vil fiskerne med store fiskefartøjer og joller i Diskobugten, Uummannaq og Upernavik endeligt få et brev om en endelig kvoteandel fra Departementet for Fiskeri, om hvor stor omsættelig kvoteandel de har fået, og for jollefiskeres vedkommende, hvor meget de må fange af den kystnære hellefiskekvote.

Kvoten vil stort blive fordelt ligeligt mellem større fartøjer og joller.

Hellefiskekvoten er på 20.500 tons  i de tre forvaltningsområder: Diskobugten, Uummannaq og Upernavik.

Ifølge Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug skal 58 procent af kvoten, som er på 8.000 tons i Diskobugten,  tilfalde ejere af fartøjer, der er over seks meter, mens resten går til jollefiskeren med licens.

I forvaltningsområdet Uummannaq vil 38 procent gå til af ejere af både på over seks meter til fiskeri efter hellefisk, mens 62 procent tilfalder jollefiskerne Forvaltningsområdets kvote er på 6.000 tons.

I forvaltningsområdet Upernavik kan hele 52 procent af fiskere, som har fartøjer over seks meter, fiske hellefisk, hvor resten går til jollefiskere med licens. I forvaltningsområdet kan der fiskes 6.500 tons. 

Og ifølge tal fra Departementet for Fiskeri, er der alt 609 fiskere med fartøjer på under 6 meter, der har licenser til at kunne fiske efter hellefisk: 202 i Diskobugten, 215 i Uummannaq og 192 i Upernavik.

Departementet for Fiskeri understreger, at de ifølge bekendtgørelsen om kystnært fiskeri efter hellefisk,   først kan udstede licenserne til fiskerne i dag, på en almindelig arbejdsdag.

Fiskerne har haft foreløbig kvoteandele fra 1. april.