Levende ørreder på Brættet

Fisker og fanger Marius Olsen vil sælge levende ørreder på Brættet i Sisimiut til sommer. Han har allerede lavet vellykket forsøg.
Skrevet af Noah Mølgaard
22. november 2012 04:51

Marius Olsen var kommunalpolitiker til sidste valgperiode, hvor han under en studietur i Norge fik ideen om at sælge levende fisk på Brættet.

- Det er efterhånden en del år siden, men jeg har bare tænk at det også bør kunne lade sig gøre i Grønland, siger Marius Olsen.

Ideen går ud på at fange levende ørreder og sætte dem i kar og sælge dem levende på Brættet. Han holder fast i sin idé, selvom der bliver solgt mange friske ørreder i højsæsonen.

- Vi skal huske, at fisk bliver hurtigt fordærvet i sommervarmen - også selvom det er fanget samme dag, forklarer Marius Olsen til KNR.gl.

- Det vil derfor holde fisken frisk indtil forbrugeren får den i indkøbsposen, siger han.

Han har selv lavet forsøg med at holde ørreder i live i kar. Der lykkedes det ham, at holde fiskene i leve i 8 timer efter, at de var bragt til byen.

Han har fået støtte fra Qeqqat Kommunias bæredygtighedspulje, der forleden delte 100.000 kroner til forskellige ansøgere. Marius Olsens projekt fik tildelt 25.000 kroner til indkøb af kar og iltmaskine.

- Vi har lige haft en fiskerimesse i Sisimiut, hvor jeg har været i kontakt med forskellige leverandører. Vi starter projektet når ørredesæsonen begynder den 15. juni næste år, siger Marius Olsen.

Projektet skal køre på forsøgsbasis. Fisk skal behandles meget nænsomt, hvis man undgå at forringe kødkvaliteten. Der skal derfor findes en metode til fangst, der sikrer den bedst løsning for forbrugere og fiskere. Og en vellykket forsøgsperiode vil åbne flere muligheder.

- Det kan også tænkes at levende torsk fra bundgarnfiskeri kunne sælges på samme måde. Og måske kunne andre byer bruge vores erfaringer og sprede den form for fiskehandel, siger Marius Olsen.