Lektor: USA har sovet i timen i Arktis

Den iøjnefaldende aftale mellem USA og Grønland er et udtryk for, at USA ikke har fokuseret nok på Arktis. Nu vil amerikanerne forsøge at indhente Rusland og Kina, vurderer lektor.
Snedækkede bjerge og havnen i Tasiilaq i juni 2018.
- USA vil nok ikke blive ved at give penge, hvis Grønland lige pludselig begynder at åbne for en masse kinesiske investeringer, siger Jon Rahbæk-Clemmensen og fortsætter: På billedet: Tasiilaq, juni 2018. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Jens Betak
27. april 2020 16:30

Rusland bygger og udbygger militærbaser i de russiske arktiske egne.

Kina forsøger at få en fod inden for i Arktis ved at investere i vigtige byggeprojekter - også i Grønland.

USA har i årevis ikke været lige så fokuseret på den arktiske region som de to andre stormagter, og det er for alvor gået op for amerikanerne, der nu halser efter og forsøger at indhente Rusland og Kina.

Det har man set med Trumps særprægede købstilbud sidste år, og beslutningen om at oprette et amerikansk konsulat i Nuuk i år.

Og i sidste uge blev det offentliggjort, at USA giver 83 millioner kroner til projekter i Grønland.

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

- Man skal se det nye amerikanske initiativ som et udtryk for, at man er fanget lidt på det forkerte ben, og at man har sovet i timen. Kina og Rusland har været i stand til at styrke sig i regionen, og nu skal USA indhente dem, også i Grønland, siger lektor ved Forsvarsakademiet i København, Jon Rahbek-Clemmensen.

Med samarbejdsaftalen forsøger USA at styrke forholdet til Grønland og det grønlandske samfund, fortæller han, og aftalen skal vise, at der kan komme noget godt ud af at samarbejde med USA.

Rigsfællesskabet er ikke truet

Men selv om det er en markant aftale, så behøver tilhængere af Rigsfællesskabet ikke at ryste i bukserne over, at USA gerne vil bruge penge i Grønland.

- Det er selvfølgelig et betydeligt beløb - over 80 millioner kroner - men det skal bare ses i forhold til det danske bloktilskud på over fire milliarder kroner - altså næsten 50 gange så stort. Så USA vil ikke erstatte Danmark, men USA gerne vil være Grønlands næstbedste ven, siger Jon Rahbæk-Clemmensen.

LÆS OGSÅ Dansk udenrigsminister: USAs aftale med Grønland er kun det første skridt

Faktisk mener han, at Rigsfællesskabet er til amerikanernes fordel. USA får alle deres sikkerhedspolitiske behov i Grønland, men amerikanerne slipper for at skulle finansiere det grønlandske samfund.

Men der er også ulemper ved at tage imod amerikanske dollars, fordi USA generelt er skeptisk over for kinesiske investeringer.

- USA vil nok ikke blive ved at give penge, hvis Grønland lige pludselig begynder at åbne for en masse kinesiske investeringer. Så på den måde kan der ske en begrænsning af Grønlands udenrigspolitiske handlerum, siger Jon Rahbæk-Clemmensen og fortsætter:

- USA håber på, at den her aftale vil gøre, at Grønland har mindre lyst til at arbejde tæt sammen med Kina.