Lektor: Urintest er et signal om, at man ønsker at gøre rent bord

Naalakkersuisut-koalitionens aftale om, at de 31 medlemmer af Inatsisartut skal testes for eventuel brug af euforiserende stoffer har vakt opsigt uden for Grønland.
12. december 2014 06:36

Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet og kender af grønlandske forhold, mener, at testen mere er et signal om, at de nye medlemmer af naalakkersuisut ønsker at gøre rent bord, end det er et udtryk for, at politikerne har tendens til at tage stoffer, drikke for meget eller ryge hash.

LÆS OGSÅ Kandidater klar til at aflevere urinprøve

- Det her skal ses som et led i den oprydning, der er i gang i det politiske system i Grønland. Der er et stort problem generelt med euforiserende stoffer, og der har været et stort problem med magtmisbrug, siger han til DR Nyheder.

 

Slut med magtmisbrug og korruption

Allerede forud for valget, meldte topkandidater for Grønlands to største partier ud, at det var slut med magtmisbrug og korruption, hvis de blev valgt ind.

Udmeldingerne kom i oktober, kort efter at den daværende landsstyreformand Aleqa Hammond blev afsløret i at have brugt over 106.000 kroner af Landskassens midler til private formål.

LÆS OGSÅ Uklarhed om koalitionens urinkrav

Kravet i koalitionsaftalen er endnu en tyk streg under, at det nye landsstyre tager afstand til fortidens problemer med magtmisbrug i det politiske system.

- Det her handler om at lægge afstand til, hvad der måtte være af magtmisbrug og korruption og euforiserende stoffer. Regeringen markerer, at de tager afstand til det og ikke vil tolere det, fortæller han, siger Lars Hovbakke Sørensen.