Lektor: Presset Aleqa Hammond har skruet op for selvstændighedsretorikken

Det er fordi, den grønlandske regeringen er presset, at de fokuserer på repræsentation i USA. Det forklarer lektor med speciale i Grønland til avisen Kristeligt Dagblad. Seniorrådgiver ved Grønlands repræsentation i Danmark afviser kritikken.
02. marts 2014 12:52

Det er formand for Naalakkersuisuts udtalelser om, at man vil åbne en grønlandsk repræsentation i USA, der har skabt postyr og i fredags førte til et samråd i København, hvor det dog blev slået fast, at der ikke vil blive tale om en selvstændig repræsentation.

Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor ved Købehavns Universitet og har speciale i Grønland, undrer sig over, at selvstyret ikke har kommunikeret klart tidligere.

- Det handler i høj grad om, at Aleqa Hammond og Siumutpartiet er særdeles presset. Det har vist sig, at råstofeventyret ikke er gået helt, som man havde håbet, og så har man i stedet skruet op for selvstændighedsretorikken og fået den selvstændige udenrigspolitik som mærkesag. Og det bliver man så nødt til at følge op på, vurderer Lars Hovbakke Sørensen i Kristeligt Dagblad.

At man fra grønlandsk side har vildledt, afviser Adam Worm, seniorrådgiver ved Grønlands repræsentation i Danmark.

- Det var ikke intentionen med en selvstændig udenrigspolitik, siger han til Kristeligt Dagblad.

Han forklarer, at ordet repræsentation henviser til, at der skal være en grønlandsk repræsentant på den danske ambassade.

- Det er sprogbrug, vi altid har brugt, lyder det fra Adam Worm til Kristeligt Dagblad.