Lektor kalder fyring af KNI-direktør politisk

Fyringen af administrerende direktør i KNI A/S Claus Jensen er politisk. Det siger lektor på Copenhagen Business School, Lise Lyck. Også selvom bestyrelsesformand Niels Thomsen, på det kraftigste afviser dette.
Skrevet af Jette Andersen
21. november 2013 10:36

- Jeg vil gerne gøre det klart, at der på intet tidspunkt og på ingen måde, hverken direkte eller indirekte, har været politisk indblanding i den her sag. Og der har heller ikke været embedsmænd fra Grønlands Selvstyre eller andre mærkelige personer, der har blandet sig i den her proces. På intet tidspunkt. Det er os, som bestyrelse, der har truffet en beslutning, på baggrund af nogle undersøgelser, der er blevet foretaget, siger bestyrelsesformand for KNI A/S, Niels Thomsen om fyringen af Claus Jensen, der indtil i sidste uge var administrerende direktør for KNI A/S.

Men med afgangen af tre tunge bestyrelsesmedlemmer, siger lektor på Copenhagen Business School, CBS, Lise Lyck, at det kun kan have været en politisk fyring.

- Der er jo en målsætning for KNI, og det er at KNI skal varetage Grønlands interesser, for at hjælpe Grønland til en god fremtid med en ordentlig økonomi. Og man kan sige, at det er de ting, som bestyrelsesmedlemmerne prøver at varetage. Når bestyrelsen så mener, at det er en uhensigtsmæssig fyring - og sådan må man vel tolke det - så er det altid sådan, at man vil sige, at så er der nok nogle politiske bevæggrunde bag det.

Og Lise Lyck tror ikke, det bliver nemt at finde erstatninger for de tre medlemmer af bestyrelsen, der i protest mod fyringen, er gået.

- At være bestyrelsesmedlem, der investerer man jo sit gode navn og rygte i tingene. At være bestyrelsesmedlem for sådan en stor og betydningsfuld organisation som KNI, da skal bestyrelsesmedlemmerne både kende meget til grønlandsk økonomi og til grønlandsk samfund, men de skal jo også gerne have den marketingsting, der kan gøre at man kan nærme sig en målsætning, mod at få KNI til at fungere mere på markedsmæssige vilkår.

Med alle de andre skandaler om fyringer i de forskellige departementer, siden det nye naalakkersuisut trådte til, så håber Lise Lyck, at der snart kommer gunstigere forhold for Grønland. For som hun siger, så er der meget, der skal ske her i landet.

- Sådan så man kan få en økonomi, der kan fungere og der er det jo klart, at de her ting, de trækker i den forkerte vej.