Lavere skat i 2013

Naalakkersuisut har i går sendt en række lovændringer på skatteområdet i officiel høring. Lovændringerne skal samlet føre til en skatteomlægning, hvor bl.a. skatten på arbejde sættes ned med 1 procent i 2013.
Skrevet af Mads Ullerup
01. juli 2012 14:41

Der er tale om det første initiativ i en lang række reformer, der planlægges i de kommende år på skatte-, pensions-, social- og boligområdet. De skal samtidig suppleres af en arbejdsmarkedsreform og en øget uddannelsesindsats.

- Samlet skal reformerne føre til, at vi i 2025 fortsat kan finansiere og udbygge det velfærdssamfund vi kender i dag samtidig med, at vi øger ligheden, siger Naalakkersuisoq for Finanser, Maliina Abelsen i en pressemeddelelse. 

Ifølge Maliina Abelsen betyder skatteomlægningen her og nu, at et stort flertal af lønmodtagerne vil opleve at få mere udbetalt i lønningsposen, når skatten er betalt.

Det fremgår også af pressemeddelelse, at Naalakkersuisut finder det vigtigt, at skatteomlægningen bliver social afbalanceret. Blandt andet ved at der etableres et skattesystem, hvor arbejdsfrie indtægter også beskattes.

Finansieringen til nedsættelsen af skatten på arbejde skal findes ved at beskatte områder, der i dag enten ikke er beskattet eller er meget lempelig beskattet, lyder det fra Maliina Abelsen.

Det drejer sig f.eks. om beskatning af vakantboliger og begrænsning af de socialt skæve tilskudselementer som vores skattesystem indeholder i dag.

På baggrund af høringssvarene vil Naalakkersuisut sende de endelige lovforslag til behandling i Inatsisartut på efterårssamlingen.