Laura Taunajik Uitsatikitseq overvejer: Skal jeg lade min datter blive på Ivaaraq?

Laura Taunajik Uitsatikitseq vil nu rejse fra Kuummiut til Qaqortoq for at være sammen med sin datter.
Laura Taunajik Uitsatikitseq bor i Kuummit, og hendes handicappede datter bor på døgninstitutionen Ivaaraq. Foto © : Privat
07. september 2022 06:24

Vrede og skuffelse. 

Det var, hvad der løb igennem hovedet på Laura Taunajik Uitsatikitseq fra Kuummiut, da hun hørte om en gruopvækkende sag på døgninstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. 

Hendes datter bor nemlig også på Ivaaraq. 

- Jeg blev meget bekymret og vred. Jeg blev skuffet, fordi jeg følte, at jeg kunne stole på personalet på hjemmet. 

- Når man har et barn, der er handicappet, og man bor lang væk, så er man nødt til at stole på folk. 

LÆS OGSÅ Multihandicappet fødte pludselig i fredags - nu er døgninstitution meldt til politiet

Sagen handler om en multihandicappet kvinde på 23 år, der i fredags fødte et barn. Kvinden er sandsynligvis blevet seksuelt misbrugt. Hun er ude af stand til at tale, kan kun kravle og bruger ble.

Blodprøver og urinprøver på beboere

Politiet i Qaqortoq bekræfter at have modtaget en anmeldelse seksuelt misbrug på Ivaaraq. Distriktschef Søren Hansen vil dog ikke udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt, da der pågår en efterforskning.

 

Foto © : KNR

Ivaaraq i Qaqortoq. Foto: KNR

 

Mimi Karlsen er naalakkersuisoq for børn, unge, familier og sundhed (IA). I går meddelte hun, at hun har iværksat en landsdækkende undersøgelse om forholdene i alle landets døgninstitutioner på grund af Ivaaraq-sagen. Hun meddelte også, at alle de anbragte på institutionen skal have taget blodprøver og urinprøver. 

Hvem skal så passe vores børn?

Sagen har sendt rystelser gennem landet. Og nu har Laura Taunajik Uitsatikitseq besluttet sig for at rejse fra Kuummiut for at være sammen med sin datter. 

- Jeg vil gerne være sammen med hende, når hun bliver undersøgt. Det er alt for utrygt, når jeg sidder langt væk fra hende, så jeg er nødt til at tage af sted hurtigst muligt. Og så må jeg beslutte mig, siger hun. 

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen om multihandicappet der fødte: Alle dem, der har været nærheden af hende, skal undersøges

Besluttet dig om hvad?

- Om hun skal blive boende på Ivaaraq. Eller om skal jeg finde andre muligheder. Hvad er sundest for hende? Hvad er bedst for min datter og for mig? Og hvad med de andre bebore. Alle de spørgsmål kører rundt i mit hoved, siger Laura Taunajik Uitsatikitseq.

- Det er en gruopvækkende sag, og jeg har forståelse for andre forældres vrede. Men jeg vil gerne sige jer, at vrede vil ikke løse problemer. Jeg er bekymret for, at vi mister personale, fordi der er så  dårlig omtale af sagen. Hvis vi forældre bliver vrede på personalet på institutionen, hvem vil så arbejde? Hvem skal så passe vores børn?, siger Laura Taunajik Uitsatikitseq.