Larver stortrives i det varme vejr

Det myldrer med sommerfuglelarver i Sydvestgrønland, og samme larver var måske med til at lægge nordboernes Vestbygd øde i 1300-tallet.
Skrevet af mlk
04. juni 2010 07:32

Flere steder i Sydvestgrønland kribler og krabler det med sommerfuglelarver, der gnasker sig gennem nyudsprungne buske

Ifølge Naturinstituttet er det larver af sommerfuglen den blågrå jordugle, der har gode leveforhold på grund af de høje temperaturer, som maj måned har budt på. Larver kan godt lide dværgbirk og pil, og er næsten i stand til at afløve dværgbuskene helt, skriver Naturinstituttet.

Og netop dette kan have været en medvirkende faktor til, at nordboerne bukkede under i Grønland i 1300-tallet. Ifølge Naturinstituttet, så viste mosegeologiske undersøgelser omkring Nuuk, at der var mange blågrå jordugler i de øverste lag. Og netop disse larver kan have spist den vegetation, som nordboernes dyr skulle have levet af.

Men hvis planter og mennesker ikke er så glade for laverne, så er småfuglene det til gengæld. Snespurve og stenpikkere fodrer deres unger med de fuldfede larver.

Larverne bliver sidst på sommeren til sommerfuglen - eller i populær tale natsværmeren - den blågrå jordugle, som er en 5-6 centimenter stor blågrå natsværmer, der er udbredt fra den sydlige østkyst til Qasigiannguit.