Lars-Emil: Selvstyreloven giver hjemmel til større ansvar

Folketingsmedlem Lars-Emil Johansen melder sig i koret af kritikere af Danmark og USA, der ifølge lækkede dokumenter ønskede at tie sagen om de formodede fangetransporter ihjel.
Skrevet af Mads Lynge
10. januar 2011 16:00

- Foreløbig er det jo kun gisninger, og før vi udtaler os alt for kraftigt skal vi have det undersøgt. Men generelt set vil jeg sige, at det jo er fantastisk, at der bliver ved med at dukke den slags ting op. På trods af et på mange andre måder velfungerende samarbejde i Rigsfællesskabet, siger Lars-Emil Johansen.

Dermed ligger han på linje med Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist og folketingsmedlem Juliane Henningsen, der begge ønsker en uvildig undersøgelse af sagen.

Kuupik Kleist sagde blandt andet:

- Generelt stoler vi på den danske regering. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Men i denne her sag, der virker det jo som om, at man har spillet et dobbeltspil. Det tager jeg selvfølgelig alvorligt, siger altså Kuupik Kleist.

Til morgenradioavisen var folketingsmedlem Juliane Henningsens udmelding ikke til at tage fejl af:

- Den danske regering må erkende at de har lavet en kæmpe fejltagelse ved ikke at forsvare Rigsfælleskabets interesser, men den har valgt i stedet at pleje sit varme bånd til USA, siger IA´s Juliane Henningsen.

Kan man undgå at noget lignende sker igen, spurgte vi Lars-Emil Johansen. Han svarer:

- Vi kan kun sikre os imod den slags situationer ved at overtage ansvaret og opgaven selv med at indgå aftaler vedrørende vores land, og hvad vores land bliver brugt til i udenrigs- og sikkerhedspolitisk sammenhæng. Man kan sagtens gøre det gradvist, fordi der er hjemmel til det i den nye Selvstyrelov til at Grønland kan optræde på vegne af Kongeriget Danmark når der er tale om særligt Grønlandsrelaterede spørgsmål, siger folketingsmedlem Lars-Emil Johansen.

Han understreger, at Grønland i kraft af sin geografiske placering tæt på Nordpolen, og strategisk vigtige beliggenhed mellem østlige og vestlige magter, i større grad bør varetage internationale interesser direkte med andre lande, og ikke via nogle andre.

Det er iøvrigt her i eftermiddag blevet oplyst, at formand for naalakkersuisut Kuupik Kleist mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen fredag den 14. januar.