Lars-Emil: Grønland bør have forhandlingsretten

Siumuts Lars-Emil Johansen skosede den danske regering for sin manglende prioritering af udviklingen i det arktiske område, da han i går gik på talerstolen ved Folketingets afslutningsdebat.
Skrevet af Karsten Sommer
03. juni 2010 05:10

Der var afslutningsdebat i Folketinget i går, og begge grønlandske folketingsmedlemmer, Sofia Rossen og Lars-Emil Johansen, var på talerstolen.

- Det vil være mere naturligt, at det fremover er Selvstyrets repræsentant, der sidder i forhandlerstolen, sagde Lars-Emil Johansen blandt andet og opfordrede Danmark til at uddelegere varetagelsen af de arktiske forhold til Grønland.

Samtidig udtrykte han sin skuffelse over, hvad stormagten USA har ydet til gengæld for brug af Thule Basen i Pittuffik.

- Aftalen har stort set ikke givet Grønland andet end et par gode råd, et par telefonnumre i USA, og enkelte sponsorerede studieture - blandt andet til vores egen indlandsis. Det er ganske enkelt ikke godt nok, sagde Lars-Emil Johansen.

Samtidig udtrykte han håb om, at USA kunne indhente noget af det forsømte ved fremover at yde hjælp til de beredskabsopgaver, som Grønland får behov for i forbindelse med de kommende olie- og gasboringer.

- De smertelige erfaringer, som USA i dag gør sig i Den Mexicanske Golf, må på sigt kunne bruges til noget godt for os alle, sagde Lars-Emil Johansen.

IA's Sofia Rossen redegjorde primært for det nuværende Naalakkersuisuts politik for stabilisering af den grønlandske økonomi og de tiltag, der var lavet på det sociale område.

Og så kommenterede hun på de vidtløftige ideer, som med mellemrum dukker op i sensationspressen, hvor Danmark rådes til at sælge Grønland til Canada eller Norge.

- Grønland kan ikke gøres op i kroner og ører. Vi tror på et fællesskab med Danmark, uden at vi sælger hinanden til højstbydende, men tværtimod ved at samarbejde som to ligeværdige parter, var Sofia Rossens slutkommentar.