Vittus: Langsommere til værks

Siumut valgte Kim Kielsen, fremfor Vittus Qujaukitsoq, som ny formand for partiet. Det betyder en langsommere selvstændighedsarbejde siger Vittus Qujaukitsoq.
Foto © : KNR
28. juli 2017 17:22

- Det betyder jo, at Siumut har truffet en beslutning om at gå langsommere til værks, siger Vittus Qujaukitsoq, og tilføjer.

- Men jeg opfatter det ikke som indstilling af vores bestræbelse på at opnå selvstændighed.

Selvom han gerne vil sætte fart op på selvstændighedsarbejdet, siger han, at målet ikke er selvstændighed så hurtigt som muligt.

- Det er jo ikke det, der er målet. Målet er, at Grønland skal have selvbestemmelse overfor de sagsområder, som omfatter og omhandler Grønland, lyder det fra Vittus Qujaukitsoq.

Flertallet Siumut-medlemmerne stemte for ikke at sætte dato på selvstændighed under partiets landsmøde, fordi det ikke vides, hvilke konsekvenser hjemtagelse af ansvarsområder kommer til at få.

Og opgaven med at hente disse oplysninger haster, mener Vittus Qujaukitsoq.

- Fordi vi ikke skal have nogen til at styre landet udefra eller fortælle hvilken retning landet skal udvikle sig. Vi skal selv påtage os ansvaret, siger Vittus Qujaukitsoq.

Opgaverne om at forme landets fremtid og befolkningens vilkår, skal Grønland selv stå for, mener Vittus Qujaukitsoq.

- Det betyder, at vi skal udvikle fiskeriet, råstofudvindingen, turismen og landerhvervene end hidtil, siger Vittus Qujaukitsoq til Mads Pedersen.

Qujaukitsoq siger også, at han vil stille op til det næste Inatsisartut valg.