Landslægen: Der er en god grund til vi ikke længere tester i Upernavik

Efter massivt smitteudbrud i Upernavik, hverken tester man eller giver vacciner i byen. Det får nogle af borgerne til at føle sig ladt i stikken. Men der er grund til netop den handling.
- Vi kan umuligt holde os opdateret på, hvem der rent faktisk er det, fordi der er så mange, der er smittede, siger Henrik L. Hansen. Foto © : KNR / Malik Brøns
26. november 2021 17:29

Efter massivt smitteudbrud i Upernavik, hverken tester man eller giver vacciner i byen. Det får nogle af borgerne til at føle sig ladt i stikken. Men der er grund til netop den handling.

Det fortæller landslæge Henrik L. Hansen.

Når fem mennesker i Upernavik bliver testet for covid-19, bliver én testet positiv.

- Det vil sige, at vi allerede nu ved, at der er rigtig mange, der er positive, og at der er rigtig meget smitte i byen, siger landslæge Henrik L. Hansen til KNR.

LÆS OGSÅ Maks tyve personer må nu samle sig i Upernavik

Det betyder, at det ikke længere er nødvendigt at bruge sundhedsvæsenets kræfter på at smitteopspore. Indtil nu har det ellers været kutyme, at dem, som bliver testet postive for corona, skal isolere sig. Men på grund af det store smitteudbrud i Upernavik, må man formode, at alle har været nærkontakt til en smittet.

- Vi kan umuligt holde os opdateret på, hvem der rent faktisk er det, fordi der er så mange, der er smittede, siger Henrik L. Hansen.

Ikke længere en mulighed at blive testet

Det er ikke alene testning af befolkningen, der er stoppet - dette gælder også vaccinationer af Upernavimmiut.

I følge landslægen kan mennesker, der er testet postive for corona, blive dobbelt så syge, hvis de bliver vaccineret, fordi immunforsvaret bekæmper både virussen og vaccinen på samme tid.

- Det svarer jo i virkeligheden til, at man får smitten og så reagerer immunsystemet på det. Hvis man så samtidig bliver vaccineret, så får man dobbelt dosis, siger landslægen.

Selvom vaccinationen af Upernaviks befolkning lige nu er sat bero, opfordrer han stærkt til, at de bliver vaccineret, når vaccinationerne bliver genoptaget, også selvom man har haft covid-19. Det skal dog ske tidligst fire uger, efter man er blevet rask igen.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede, forstår udmærket godt befolkningens bekymring.

- Selvfølgelig forstår jeg befolkningens bekymring. Jeg forstår også deres utryghed, med det in mente, at smitten er så udbredt. Derfor har koalitionens partiformænd sammen udarbejdet de forskellige tiltag i Upernavik, som vi løbende vurderer. Derudover skal vi selvfølgelig lytte til den sundhedsfaglige vurdering fra landslægeembedet, da det er dem, der ved bedst, hvordan vi bedst kommer ud af denne epidemi, siger Múte Bourup Egede, der har et ønske til befolkningen.

- Så vidt muligt, skal man følge myndighedernes anbefalinger. Det er det bedste, vi som enkeltpersoner kan gøre for at holde smitten tilbage. Det er også vigtigt at føle sig tryg og ikke gå i panik. Det synes jeg, vi som samfund, har lært de sidste par år, hvor corona har hærget, siger landets leder.