Landsdækkede slædevæddeløb på sporet igen

Der er bredt smil hos slædekørernes landsforening KNQK. Lempelse af coronaregler åbner mulighed for historisk hundeslædevæddeløb
Avannaata Qimussersui bliver muligvis afviklet i Ilulissat den 27. marts Foto © : Visit Greenland/Mads Pihl
Skrevet af Noah Mølgaard
19. februar 2021 11:51

Landsdækkede slædevæddeløb kan komme på sporet igen om ikke så længe.

Slædekørernes landsforening KNQK har nemlig søgt tilladelse hos landslægen til at gennemføre det landsdækkende hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersui.

Det er første gang nogensinde, at det traditionsrige løb gennemføres med deltagelse fra Qaanaaq og Østgrønland.

- Vi har på vores bestyrelsesmøde i går aftes besluttet at søge tilladelse til at gennemføre Avannaata Qimussersui lørdag den 27. marts, siger formand for KNQK Johan Olsen, da KNR mødte ham i Ilulissat fredag formiddag.

Avannaata Qimussersui blev ellers aflyst i første omgang. Det var på grund af coronareglerne, som blev forlænget til slutningen af april.

Reglerne handler om, at man ikke må rejse fra kommune til kommune for at deltage i arrangementer.

Men så gav Naalakkersuisut et luftrum til sporten for nylig. Der blev nemlig lempet på reglerne.

Frem til den 18. april må man gerne rejse fra kommune til kommune og deltage i arrangementer.

Kæmpe smil

Da Naalakkersuisoq for sundhed Martha Abelsen (S) meddelte under et pressemøde i mandags, at der nu kan gennemføres arrangementer med deltagelse fra forskellige kommuner, gav det et sus af glæde hos slædekørerne.

- Vi bar et stort smil meget længe, da vi hørte genåbning af større arrangementer, siger Johan Olsen.

Løbet Avannaata Qimussersui søges nu til gennemførelse lørdag den 27. marts i Ilulissat, hvor knapt 40 slæder fra alle hundeslædeområder deltager.

- Det er endnu ikke besluttet, om der skal være fællesstart eller enkeltstart. Det er noget, vi skal drøfte med de lokale arrangører, siger Johan Olsen.

Betingelser for at holde Avannaata Qimussersui

Naalakkersuisut har forlænget indrejserestriktionerne frem til 18. april. Det betyder at der kun må være såkaldt myndighedsflyvninger til Grønland, som handler om at det kun er folk, der er visiteret af coronasekretariatet, der må komme ind i landet.

Naalakkersuisut vil nemlig gerne holde coronaen ude fra landet, især den britiske mutation, som er på fremmarch i Danmark. Den britiske mutation er mere smitsom end den første variant.

Ifølge Naalakkersuisut er lempelsen af coronarestriktionerne dog tidsbegrænset.

Det vil sige, at når Naalakkersuisut åbner for slusen af indrejsende igen efter den 18. april, vil restriktionerne være tilbage. Men hvor meget Naalakkersuisut vil stramme restriktionerne, vil de se på ugen op til den 18. april.

Der er fem betingelser for, at der kan afholdes sportsarrangementer.

Arrangementer må kun holdes i følgende byer: 

  • Ilulissat, Aasiaat, Qasiannguit, Qeqertarsuaq, Kangerlussuaq, Maniitsoq, Sisimiut, Nuuk, Paamiut, Narsaq, Narsarsuaq og Qaqortoq. 
  • 30 dage inden, arrangementet skal holdes, må der ikke være konstateret smitte i byen, hvor arrangementet bliver holdt. 
  • Hvis der deltager mere end 50 personer i et arrangement, så skal det være godkendt af Landslægeembedet. Tilskuere bliver regnet med. 
  • Deruover må folk, der er rejst ind indenfor de seneste 14 dage før arrangementet bliver holdt, ikke deltage. Det må folk, der har været i kontakt med nogen, der er rejst ind indenfor de seneste 14 dage, heller ikke. 
  • Hvis der bliver konstateret smitte i en by, imens der er bliver holdt et arrangement, så skal deltagerne være testet negative for corona, før de rejser hjem til deres egne kommuner.