Landbrugsråd imod afgifter

Grønlands Landbrugsråd tager klar afstand til et nyt lovforslag om ændring af afgifterne på motorkøretøjer, som Rådet mener vil få store negative konsekvenser for fåreholdererhvervet. Det skriver Landbrugsrådet efter deres fællesmøde i Qaqortoq den 31. januar.
Skrevet af Karsten Sommer
13. februar 2014 09:19

Lovforslaget har slet ikke lavet konsekvensberegninger, for hvad det vil koste for hverken landbrugserhvervet eller den enkelte fåreholder, mener Rådet.

Eksempelvis vil en fåreholder med 5 traktorer, 2 biler og 2 snescootere, skulle betale op mod 140.000 kr. pr. år i afgifter.

Ved en lovændring på området i 2004 blev fåreholdererhvervet ellers fritaget for den slags afgifter, og Landbrugsrådet indstiller til Naalakkersuisut at afgiftsfritagelsen for erhvervet, fastholdes.

Rådet anmoder ligeledes Naalakkersuisut om at genoverveje det afslag, slagteriet Neqi A/S i Narsaq har modtaget, vedrørende deres ønske om nedsættelse af el- og vandtakster, så slagteriet ligestilles med fiskerierhvervet.

På den positive side, udtrykker Landbrugsrådets nye formand Niels Lund, til gengæld stor glæde over at der nu endelig er fastansat en dyrlæge i Sydgrønland og han konstaterer at der allerede er etableret et godt samarbejde, som fåreholderne glæder sig til at videreudvikle.