Landarbejdere vil også fiske

Landarbejdere, der bliver sendt hjem om vinteren på grund af manglende arbejde, bør have mulighed for at få periodiske fiskerilicenser, mener Upernavik Erhvervsråd.
11. juni 2014 03:57

Det vil også nedbringe kommunens udgifter til hjælp, mener erhvervsrådet, der har fremsendt forslaget om periodiske licenser til landarbejdere til Inatsisartuts fiskeriudvalg:

- Tidligere har det været sådan, at når de bliver sendt hjem, så blev man automatisk fisker og kunne leve af det og forsørge sin familie selv. Efter kvoterne blev indført, så blev det helt umuligt for landarbejdere at indhandle hellefisk, siger Gerth Jacobsen, der er formand for Upernavik Erhvervsråd.

Rådet foreslår derfor, at der indføres midlertidige licenser fra januar til april måned, så landarbejderne kan forsørge sig selv:

- Hvis vi kan lave en ordning, hvor arbejderen, der bliver sendt hjem, kan få en midlertidig tilladelse, som gælder i 4 måneder, og han måske får 5 tons, så kan han leve af det og have sin værdighed i behold og selv forsørge sin familie, og det offentlige skal ikke betale noget, siger Gerth Jacobsen.

Upernavik Erhvervsråds forslag om indførelse af midlertidige licenser til landarbejdere støttes af Erneq Kristiansen, der hver vinter bliver sendt hjem fra sit arbejde som svejser. Han har før kunnet forsørge sig selv og sin familie via fiskeriet om vinteren:

- Før kvoterne og licenserne blev indført, kunne vi gå over til at indhandle fisk og dermed forsørge os selv. Men det er helt umuligt i dag. Man bliver også personligt påvirket af det, så man må ty til socialkontoret. Også selvom vi selv kan og har kræfter til det. Det er forkert, siger Erneq Kristiansen.

Upernavik Erhvervsråd foreslår, at den periodiske fiskerilicens ikke skal være omsætteligt og skal medføre 5 tons for hver licenshaver, så de mellem 30 og 50 landarbejdere, der hvert år bliver sendt hjem om vinteren, kan indhandle:

- Vi er i dag desværre kun afhængige af kommunen. For vi har ikke andre muligheder, siger Erneq Kristiansen.

I Upernavik og Nordgrønland generelt har det været en tradition i mange år, at landarbejdere skiftede arbejdstøjet om vinteren, når havisen lagde til og lukkede for alt. Også for arbejdsopgaver til lands, som eksempelvis for havnearbejdere og håndværkere.