Laila Skytte er frivillig i testcenter: Jeg vil gøre en forskel mod coronavirus

20 frivillige fra Kommuneqarfik Sermersooq har sagt ja til at hjælpe til med at teste personer for coronavirus.
Laila Skytte.
For Laila Skytte var det nedlukningen af Nuuk i marts, som var med til, at hun meldte sig som frivillig. Foto © : KNR
15. oktober 2020 07:48

Tirsdag var første dag i Nuuks nye testcenter, hvor personer uden symptomer på at være smittet med coronavirus kan blive testet, hvis de har fået en tid.

De besøgende i centeret vil hovedsageligt være personer, der rejser fra udlandet til Nuuk. De får automatisk en tid i testcenteret efter fem dages karantæne.

Det nye testcenter  
 

  • Et nyt testcenter er åbnet i Nuuk. Det er i den bygning, hvor der indtil for nylig var Kalaaliaraq/ Brættet. 
     
  • Det ligger lige ved siden af Brugseni.
     
  • Testcenteret er til dem, der ikke har symptomer på at være smittet med corona.
     
  • Det kan for eksempel være passagerer, der har været i karantæne efter indrejse og som skal re-testes.
     
  • Corona-testcenteret er et samarbejde mellem Landslægeembedet og Kommuneqarfik Sermersooq. 
     
  • Det er frivillige fra kommunen, som tester i det nye center. 

Else Momme er til daglig udviklingskonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq, men for tiden udfylder hun rollen som daglig leder af testcenteret. Hun mener, at den første dag er gået godt.

- Vi var klar fra morgenstunden. Det har været travlt i dagene op til åbningen med at få det hele gjort klar, men borgerne er kommet i en lind strøm efter de tider, de har fået fra Air Greenland. Der har ikke været lange ventetider, så alt er gået, som det skulle, siger Else Momme.

Mange frivillige har meldt sig

Personalet i testcenteret består hovedsageligt af frivillige fra kommunen, som om mandagen deltog i et kursus i hygiejne, og hvordan man tester folk for coronasmitte.

- Dagen inden vi åbnede, fik vi lov til at pode på hinanden for første gang, så det var afprøvet, da jeg skulle have min første borger i dag (tirsdag, red). Efter to-tre gange blev det nærmest en rutine, siger den frivillige Laila Skytte, der til daglig er rådgivningschef i rådgivningscenteret MISI.

LÆS OGSÅ Shazia og Ole blev testet i nyt testcenter: Det tog to sekunder og var okay

Hun er blot en blandt i alt 20 frivillige i kommunen, som en til to dage om ugen skal arbejde i testcenteret, og det har ikke været et problem at finde folk, der vil hjælpe.

Else Momme, udviklingskonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq og daglig leder af testcenteret i Nuuk.
Else Momme, udviklingskonsulent i Kommuneqarfik Sermersooq og daglig leder af testcenteret i Nuuk. Foto © : KNR

- Vi slog et opslag op på vores intranet, hvor man kunne melde sig, og på få dage var der mange, der gerne ville gøre en ekstra indsats. Så det har ikke været et problem at finde frivillige.

- Det eneste, der har været, er, at vi har været nødt til at friholde dem, der sidder i driftsikre kritiske stillinger. Ellers har man fået lov til at blive frigivet til opgaven af cheferne, siger den daglige leder, Else Momme.

For Laila Skytte var det nedlukningen af Nuuk i marts, som var med til, at hun meldte sig som frivillig.

- Jeg følte, at jeg var magtesløs. Jeg har lyst til at gøre en forskel, Det er rigtig fint at prøve noget andet end de daglige vante opgaver, som jeg har i dagligdagen, siger Laila Skytte.

De frivillige skal som udgangspunkt arbejde i testcenteret en til to dage om ugen. Det afhænger dog af, hvor mange fly der kommer fra udlandet til Nuuk.