Tema: Turisme

Laila Mikaelsen drømmer om at leve af turisme, men vil helst undgå Airbnb-effekt

I 2026 åbner den nye lufthavn i Ilulissat, og i de nærliggende byer forbereder man sig på flere turister. Laila Mikaelsen drømmer om at leve af turisme, men det må ikke være på bekostning af lokalsamfundet.
Laila Mikaelsen er født og opvokset i Qasigiannguit, og i de seneste år har hun og familien opkøbt og udlejet huse i byen. Foto © : Camilla Egeborg Møller
15. oktober 2024 07:27

En nedlagt anstalt, et ombygget hønsehus og en jagthytte. Det er nogle af de i alt fem indkvarteringer, Laila og Anda Mikaelsen tilbyder turisterne, der lægger vejen forbi Qasigiannguit i Diskobugten.

I 2016 begyndte parret at udleje et par værelser via Airbnb, og et par år senere investerede de i endnu et hus til udlejning og grundlagde virksomheden Mikami. Airbnb er en global udlejningsside, hvor man kan udleje værelser eller boliger til rejsende fra hele verden.

Airbnb-profilen er således fortsat aktiv, men det er langt fra den primære indtægtskilde.

Andreas og Laila Mikaelsen på taget af en af deres ejendomme. De foretrækker at investere i huse, som trænger til en kærlig hånd. Foto © : Privatfoto

- Det er ikke via Airbnb, vi tjener særlig mange penge. Hvis vi siger, at vi får 10 gæster, så er kun en til to af bookingerne foretaget via Airbnb, forklarer Laila Mikaelsen.

Fordelen ved Airbnb er ifølge Laila Mikaelsen, at man kan tiltrække gæster fra andre dele af verden som for eksempel USA og Australien, hvor udlejningsportalen er meget benyttet.

- Vi får gæster fra flere forskellige lande, for Airbnb er jo kendt i hele verden.

Airbnb udgør en brøkdel af bookinger

Laila Mikaelsen er blandt en lille håndfuld borgere i Qasigiannguit, der udbyder indkvartering via Airbnb, og hun er ikke bekymret for, at brugen af udlejningsportalen vil ende med at presse huslejen op eller sende borgere helt ud af byen grundet boligmangel - den såkaldte Airbnb-effekt, som ses især på populære rejsemål som Spanien og Italien og på flere middelhavsøer. 

- Vi har ikke særlig mange besøgende i forhold til Ilulissat, som er fuldstændig proppet med turister.

Laila Mikaelsen mener, at turismen bør udvikles i samspil med byens borgere. Området ved Diskobugten forventer væsentligt flere turister med åbningen af den nye lufthavn i Ilulissat næste år. Og derfor er der også behov for at udvikle de mindre byer, så de har kapacitet til turisterne.

Qasigiannguit har godt 1.000 indbyggere, men kun et enkelt hotel og en håndfuld private indkvarteringer til turister. Foto © : Camilla Egeborg Møller

- Jeg har været med til flere borgermøder, hvor vi har diskuteret, at masseturisme er ikke det, man bør satse på, men derimod en passende mængde turister, hvor vi ikke bliver helt dynget over.

- Vi er ikke særlig mange indbyggere i vores by, så der er mulighed for at købe huse, som enten er blevet forladt, eller nogen som ønsker at sælge et hus, som trænger til en renovering, siger Laila Mikaelsen.

Mikami Guesthouse får flest bookinger via hjemmeside, Facebook og personlige anbefalinger, så Airbnb udgør kun en brøkdel af det samlede billede. For turisterne er først det seneste årti begyndt at kigge mod Qasigiannguit.

Skal Grønland også have en overnatningsafgift?

På årets efterårssamling i Inatsisartut er der fokus på at udvikle turismen i Grønland.

Et af forslagene er at indføre en overnatningsafgift på 30 kr. pr. overnatning pr. person. Overnatningsafgiften vil gælde turister, mens personer bosat i Grønland undtages.

Formålet med afgiften er at støtte kommunernes muligheder for at udvikle turismen lokalt og regionalt.

Overnatningsafgiften er ikke tidligere anvendt i Grønland, men kendes fra udlandet, for eksempel i byer som Venedig og Barcelona, som modtager mange turister.

Med en indførsel af overnatningsafgiften på 30 kr. per overnatning per person vil Grønland afgiftsmæssigt befinde sig på niveau med andre lande.


30 kroner ekstra er ingen hindring

På efterårssamlingen behandler Inatsisartut et lovforslag om en overnatningsafgift på 30 kroner per person per nat for turister, der ikke er bosat i Grønland – uanset om man er indkvarteret på hotel, vandrerhjem, glampingtelt eller Airbnb.

Laila Mikaelsen påpeger, at det i forvejen er dyrt at rejse til Grønland, så umiddelbart tror hun ikke, at en overnatningsafgift vil påvirke turismen negativt.

- Det kommer meget an på gæsterne, om de bliver skræmt væk eller ej, men Grønland er jo meget i fokus som turistmål, så jeg tror egentlig ikke, det bliver et problem. 30 kroner er jo ingenting i det store billede.

Laila Mikaelsen har et deltidsjob ved siden af, og hendes mand arbejder som kok til søs. Mikami Guesthouse giver stadig ikke overskud, men ambitionen er at kunne gøre turismen til deres levevej i fremtiden.

- Drømmen er at kunne leve af det, men hvornår, det ved vi ikke, afslutter hun.