Sygeplejerske i Narsaq: Lægemangel langs kysten er bevidst ulighed i sundhedsvæsnet

Vi bryster os af, at vores sundhedsvæsen hviler på fri og lige adgang for alle.
Men intet kunne være så langt fra sandheden som dette, mener Berit Byg, der er mangeårig sygeplejerske. Hun ønsker at råbe politikerne op og skabe en debat og noget politisk bevågenhed på ulighederne og den skævvridning, hun mener, der er mellem Nuuk og resten af kysten.
Hun har de seneste to år været ansat på Narsaq Sundhedscenter som den eneste fastansatte sygeplejerske. Hun har kollegaer, understreger hun. Men de er langt fra nok.

Hun fortæller, at der ifølge normeringen skal være fem assistenter, fire sygeplejersker og en læge. Men virkeligheden er, at Berit Byg har seks kolleger, og ingen af dem er lægeuddannede, og de er alle vikaransatte.
- Jeg synes, det er et svigt af mig som sygeplejerske, men jeg synes, det værste er, at det ikke er fair over for mine patienter.
- Folk er syge. Vores patienter har store problemer af alle mulige slags, og nogle af dem har alvorlige, alvorlige sygdomme. Jeg synes det grænser til en skandale, at dem, der bestemmer bare siger ‘de klarer sig nok uden læge og pyt med, at sygeplejerskerne løber lidt stærkere,' siger Berit Byg.
Virkeligheden er, at Berit Byg sammen med sine seks kolleger arbejder som læger, sygeplejersker og assistenter, når de er på arbejde, for at få det til at hænge sammen.
- Vi skal dække assistentvagter også, og samtidig skal vi tage os af de ekstra opgaver, der er, når vi ikke har en læge, fortæller Berit Byg.
- Jeg er meget bevidst om mine faglige kompetencer, men i den grad også mine begrænsninger, og jeg er ikke læge.
Syv måneder uden læge
Og det er uacceptabelt, mener den garvede sygeplejerske.
- Vi får rigtig god hjælp fra lægerne i Nuuk, og det er helt sikkert den næstbedste løsning, men de er afhængige af de observationer, som jeg kan gøre på patienterne, og det stiller store krav til mig som sygeplejerske, fortæller hun.
For ud fra hvad Berit Byg fortæller til lægen i telefonen, sidder lægen uden at se patienten og kommer med ordinationer til patienterne, så de kan få hjælp.
- Det synes jeg virkelig, er bevidst tilsigtet ulighed i sundhed, og jeg synes, det er et kæmpe problem, siger hun.
Planen for dette år med lægebemanding var ellers lagt. Men den plan er faldet fra hinanden, fordi den øverste ledelse har ændret lægernes vagtform, så de kun er på arbejde fra otte morgen til fire eftermiddag.
Og det betyder, at lægerne, der ellers gerne ville arbejde på Narsaq Sundhedscenter, har trukket sig, fordi der er for meget arbejde til, at de kan nå det inden for de otte timer.
- Så virkeligheden på Narsaq Sundhedscenter er lige nu, at vi nu står uden muligheden for at tilbyde patienterne lægebehandling i mindst syv måneder, siger Berit Byg.
Pendlerpatienter
Problemet kan dog løses ved at ansætte 72 nye læger uden for Nuuk, mener Pele Broberg fra Naleraq, der foreslog det under en tv-debat på KNR.
Men det forslag giver den garvede sygeplejerske ikke meget for.
- Det er da flot, men jeg tror, det er urealistisk. Det grønlandske sundhedsvæsen har jo ikke uddannet 72 læger, der bare går og laver ingenting. Så man er afhængig af udenlandsk arbejdskraft, og de har ikke så gode vilkår i Grønland, som de har i andre nordiske lande, siger hun.
I stedet bør man se på noget, der er realistisk, mener hun.
Et eksempel kunne være koordineringen af patientforløb, fremhæver hun.
For som det er i dag, bliver patienter sendt til Nuuk for at blive undersøgt af en læge. Hvis patienten så ikke fejler det, de mistænkte, bliver de sendt tilbage til Narsaq uden svar på, hvad de faktisk fejler. Og Berit Byg kan så sende patienten til Nuuk en gang til, med en ny mistanke.
Sådan fortsætter det, indtil patienten har fået et svar.
- Så vi sender dem frem og tilbage, og det er uhensigtsmæssigt, siger hun.
Selv havde hun efter mere end 30 år i faget forestillet sig, at Narsaq Sundhedscenter skulle være hendes sidste arbejdsplads. Men virkeligheden har gjort, at hun med sikkerhed kan sige, at det ikke kommer til at ske.
- Ikke hvis det fortsætter sådan her, siger hun.