Lada-gave til oprindelige folk

En hollandsk kunstner er på vej til i Rusland i sin firehjulstrukne Lada Niva, som hun vil forære til en russisk Nenet-familie.
Skrevet af mlk
04. juli 2013 09:22

Undervejs optager kunstneren, Rosanne van Klaveren, en film, hvor hun blandt andet diskuterer oprindelige folk og postkolonialisme med forskellige gæster – fra København til Stockholm kører den dansk-grønlandske forfatter Iben Mondrup med sammen med to grønlandske studerende. Turen startede i Belgien allerede sidste weekend, hvor Rosanne van Klaveren bor.

- Jeg er mere eller mindre forelsket i min bil, men hver gang jeg kører den på motorvejen, så ryster den og fortæller mig på den måde, at den ikke er skabt til den slags vej, men er bygget til offroad-kørsel. Så jeg tænkte, at jeg gerne ville returnere den til Rusland, så den kan køre på tundra, forklarer Rosanne van Klaveren.

Nenet-folket bor i den vestlige del af den russiske taiga og ernærer sig ved fangst og rensdyropdræt. Men russisk minedrift og olieboringer er en trussel mod deres traditionelle levevis. Samtidig med, at Rosanne van Klaveren gerne vil hjælpe Nenet-folket, går kunstprojektet også ud på at diskutere, om man med sine gode intentioner ødelægger mere, end man gør gavn.

- Hele den idé om, at jeg – en vesterlænding – vil hjælpe oprindelige folk, er noget, der skal diskuteres. Tidligere har gode intentioner fra Vesten ikke altid været en god ting. Det kan have en positiv indvirkning, men det kan også forstyrre det liv, der allerede er, siger hun.

Den hollandske kunstner er meget interesseret i Arktis, og har besøgt Grønland omkring 7 gange. Derfor vil hun også gerne inddrage Grønland i filmen.

- Det er en god måde at skabe forbindelser mellem flere arktiske folk, siger hun.

Efter planen skal kunstprojektet munde ud i en tourné, hvor filmen vises i en gammel bulet Lada Niva. Rosanne van Klaveren regner også med at distribuere sin film til grønlandske biblioteker og kulturcentre.