Uddannelse til ufaglærte i Tasiilaq

Nu får ufaglærte, der arbejder med børn i Østgrønland, mulighed for at uddanne sig i Tasiilaq.
Forstander på seminarium mener, at det er et samfundsansvar at uddanne ufaglærte, der arbejder med børn. Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
28. september 2019 13:27

Socialpædagogisk Seminarium har valgt at oprette en medhjælperuddannelse lokalt i Tasiilaq, fordi 13 personer fra Østgrønland har søgt optagelse på uddannelsen.

- Som uddannelsesinstitution i Grønland har vi et samfundsansvar. Vi ved, hvordan vi kan sætte en forebyggende indsats i gang for børn og unge, siger forstander ved Socialpædagogisk Seminarium, Nuka Kleemann.

LÆS OGSÅ Dans og leg hjælper på undervisningen i Tasiilaq

Uddannelsen har tidligere været udbudt i Upernavik og Tasiilaq, og den oprettes denne gang der, hvor der er flest ansøgere - nemlig i Tasiilaq.

Skal lære at aflæse børnenes trivsel

Undervisningen retter sig mod ufaglært personale, som i dag arbejder inden for dagtilbud til børn, eller som gerne vil tage uddannelsen for at arbejde med børn.

Uddannelsen er en modulopbygget erhvervsuddannelse, der løber over ni måneder med 40 dages undervisning. Ud over de grundlæggende kompetencer som børns fysiske, psykiske, og følelsesmæssige udvikling, opdragelse, læring og udvikling af sociale kompetencer, skal de studerende også lære om samspillet mellem voksne og børn.

- Herunder forældresamarbejde og at de skal lære om konfliktløsning og underretningspligt, siger forstanderen. 

Uddannelse giver mod på mere

Håbet er, at der i fremtiden sættes endnu flere midler af til mere uddannelse på alle niveauer i hele Grønland til gavn for børn, unge og voksne. For erfaringerne med tidligere studerende er gode.

LÆS OGSÅ Sagsbehandler: Tasiilaqs børn åbner op

- De siger, at de bliver i stand til at reflektere over deres oplevelser. Fagligt får de også nogle begreber, som de kan bruge i samspillet med andre personer. Derudover får de lyst til at videreuddanne sig, siger Nuka Kleemann.

Uddannelsen er adgangsgivende til socialhjælperuddannelsen, som på nuværende tidspunkt udbydes i Nuuk, Ilulissat og Maniitsoq.