Naalakkersuisut vil styrke haltende coronaoplysning

Der mangler oplysninger om coronavirus på grønlandsk, mener Sofia Geisler fra Inuit Ataqatigiit. Der findes oplysninger på en hjemmeside. Den har bare ikke været synlig nok, erkender naalakkersuisoq Martha Abelsen.
- Jeg forstår, at der har været lidt med reklameringen af hjemmesiden og få den spredt ud, siger Martha Abelsen.
07. marts 2020 11:01

De fleste i Grønland er grønlandsktalende. Alligevel mangler der oplysninger om coronavirusset på grønlandsk, mener Sofia Geisler.

- Ud fra det, jeg kan se, så har befolkningen behov for at blive informeret, og at kunne stille spørgsmål om sine bekymringer, på grønlandsk, siger Sofia Geisler.

Hun gør opmærksom på, at folk læser om coronavirusset på de sociale medier, som ikke altid er helt korrekte. Og når myndighederne ikke sørger for synlige og klare oplysninger, så er der risiko for, at Facebook-historierne fylder mest i borgernes bevidsthed. 

De særlige risikoområder er:

- Regionerne Emilia-Romagna, Lombardiet, Piemonte og Veneto i Italien
- Hele Iran
- Kina (undtagen Hong Kong, Macau og Taiwan)
- Provinsen Gyeongbuk med storbyen Daegu i Sydkorea

Kilde: Epidemikommissionen i Grønland, Sundhedsstyrelsen i Danmark

LÆS OGSÅ Bekymret borger om corona-virus: Det er skræmmende

Hun gør også opmærksom på, at der har været meldinger om, at det kun er et spørgsmål om tid, før det første grønlandske coronatilfælde.

- Til den tid får vi brugfor, og har brug for også nu, at landets ledere melder klart ud, siger Sofia Geisler.

Men der er faktisk allerede mange oplysninger om coronavirusset på grønlandsk, siger naalakkersuisoq for sundhed, Martha Abelsen. Hun henviser til Landslægeembedets hjemmeside, som hun dog erkender ikke har været synligt nok.

LÆS OGSÅ Atassut om corona, krænkelser og Fleischer: Hvor er landets leder?

- Jeg forstår, at der har været lidt med reklameringen af hjemmesiden og få den spredt ud, siger Martha Abelsen.

Hun tilføjer, at de nu arbejder for at sprede hjemmesiden ud til et større publikum.

- Man samler informationer om cororavirusset på landslægeembedets hjemmeside. Og i morges (fredags red.) besluttede vi, at vi må gøre oplysningerne mere synlige, så alle kan se dem så snart de åbner op for hjemmesiden, siger Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Coronavirus er optaget på liste over alment farlige sygdomme i Grønland

Hun siger også, at borgerne kan sende spørgsmål på e-mail.

- På Landslægeembedets hjemmeside er der altid nogen, der sørger for korrespondancen på mail, og sørger for, at henvendelserne på mail bliver besvaret. I morges besluttede vi, at også det skal styrkes, i stedet for, at vi åbner for noget nyt, siger Martha Abelsen.