Efter kritik fra Aki-Matilda Høegh-Dam: Kredsdommere er dygtige

En udtalelse fra Aki-Matilda Høegh-Dam (S) om, at der bliver afsagt domme på forkert, juridisk grundlag i kredsretterne, bliver afvist af dommerne selv.
Administrerende dommer og pressekontaktdommer ved Retten i Grønland, herunder også kredsretterne, Stig Nørskov-Jensen, afviser kritik fra Siumuts folketingsmedlem. Foto © : KNR
17. oktober 2020 11:35

Dommerne i landets kredsretter er "dygtige - rigtig dygtige."

Sådan lyder svaret fra administrerende dommer og pressekontaktdommer ved Retten i Grønland, herunder også kredsretterne, Stig Nørskov-Jensen.

I et interview til KNR sidste uge sagde Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, at hun vil arbejde for at øge retssikkerheden i Grønland, særligt i kredsretterne. For her sker for mange fejl, mener hun.

- Så vidt, vi kan se, er der rigtig mange domme, som desværre er blevet besluttet på et forkert grundlag ud fra, at man måske har læst loven på en forkert måde, sagde hun til KNR.

Aki-Matilda Høegh-Dam mener, at kredsdommerne bør blive ''styrket i deres ret til at læse og forstå lovgivningen''.

Men kritikken er forfejlet, siger Stig Nørskov-Jensen til KNR:

- Jeg kan ikke nikke genkendende til den kritik, som Aki-Matilda Høegh-Dam fremfører.

To forskellige uddannelser bag kredsdommere og byretsdommer

Årsagen til, at der ifølge Siumuts folketingsmedlem sker fejl i kredsdommernes vurderinger, er, at der er færre krav til at få jobbet som kredsdommer end til at blive byretsdommer i Danmark og på Færøerne.

Uddannelse som kredsdommer i Grønland og byretsdommer i Danmark og Færøerne
 

I Grønland er kredsretterne 1. instans i retssystemet. Det svarer til byretterne i Danmark og på Færøerne, som også er 1. instans.
 

I Grønland kan du søge ind som kredsdommer, hvis du har en ren straffeattest og er valgbar til kommunalbestyrelsen. Uddannelsen tager 2 år og 3 måneder hos Retten i Grønland. Imens er kandidater ansat og udfører arbejdsopgaver mellem kursusforløbene.


Hvis du har en juridisk uddannelse fra et universitet, kan uddannelsen til kredsdommer blive forkortet.
 

I Danmark og på Færøerne skal dommere ved byretterne som minimum have en kandidatuddannelse i jura fra Aarhus, København, Odense eller Aalborg Universitet.

Herefter følger 9 måneders tidsbegrænset ansættelse - også kaldet konstitution - hvor juristen skal erklæres egnet til jobbet.
 

Kilder: Retten i Grønland, Uddannelsesguiden.dk, Domstolsstyrelsen

Men Grønland og Danmark har to forskellige retssystemer. Og det vil Stig Nørskov-Jensen ikke udtale sig om, da det er politisk bestemt.

Han afviser dog, at borgernes retssikkerhed i Grønlands kredsretter er dårligere, end i en byret i Danmark eller på Færøerne.

- Som sagt, så kan jeg ikke genkende kritikken. Vores kredsdommere er godt uddannede og dygtige - rigtig dygtige, siger Stig Nørskov-Jensen.

To sager og en rapport vækker kritik  

KNR har bedt Aki-Matilda Høegh-Dam om at udpege, hvilke domme der er afsagt på forkert grundlag.

I en mail til KNR henviser hun til to forskellige sager fra 2019. Begge sager handler om seksuelle forbrydelser mod mindreårige børn, og som begge har været i både kredsretten og landsretten.

Begge instanser har været enige om skyldsspørgsmålet. Dog har strafudmålingen været forskellige i kredsretten og landsretten.

Sermitsiaq.AG har omtalt sagerne her og her.

Siumut i Folketinget henviser desuden til en rapport fra Advokatrådet i 2016. Her står blandt andet "det faglige niveau (...) ikke er tilfredsstillende i kredsretterne." 

Men der er sket rigtig meget i den faglige udvikling blandt dommere i Grønland inden for de senere år, understreger Stig Nørskov-Jensen.

Det bekræfter landsforsvarer Finn Meinel. Han er selv uddannet jurist, har eget advokatfirma og er med til at uddanne autoriserede forsvarer. Og han har ikke noget at udsætte på kredsdommernes kompetencer.

- Der er inden for de senere år kommet en række nye dommere i kredsretterne, og de er rigtig dygtige. Den uddannelse, de gennemgår, er rigtig godt tilrettelagt og klæder dem på til opgaven, siger han til KNR. 

Aki-Matilda præciserer udtalelse

I en mail til KNR præciserer Aki-Matilda Høegh-Dam sine udtalelser fra sidste uge. Her handler det ikke længere om antallet af domme, der er blevet skærpet i landsretten.

- Antallet af domme fra kredsretten, som er blevet skærpet i landsretten, er ikke det afgørende. For jeg mener, at hver eneste sag, der er afsagt på et forkert grundlag, er én for meget.

- Min pointe er, at det handler om, at kredsretterne får de bedst mulige værktøjer og betingelser for at afsige domme korrekt i første instans, så sagerne kan afsluttes hurtigst muligt til gavn for retssikkerheden og ofrene ikke mindst.

Efter udtalelsen fra Aki-Matilda Høegh-Dam har Stig Nørskov-Jensen inviteret både hende og hendes folketingskollega fra IA, Aaja Chemnitz Larsen, til et møde i Retten i Grønland.