DMI flytter vejrtjeneste til Nuuk: Vil styrke assistance i farligt vejr

I år skifter vejrtjenesten DMI lokalerne i Kangerlussuaq ud med et kontor hos Arktisk Kommando i Nuuk.
Under et uvejr i Ilulissat i november havde det ifølge Søren Olufsen, der er souchef i DMI, været en fordel, at meteorologerne havde været tættere på beredskabsmyndighderne i forhold til at kommunikere til borgerne. Foto © : Kathrine Kruse, KNR
01. februar 2020 12:18

Vejret har stor indflydelse på livet i Grønland. Det kan lynhurtigt skifte og sommetider skabe livsfarlige situationer.

Netop dér ønsker DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, at være tættere på borgerne og de myndigheder, der rykker ud og hjælper, hvis den er rigtig gal.

Kort om DMI's flytning til Nuuk:

* I april og maj er der planlagt test af de nye lokaler i Nuuk, men det egentlige arbejde på den nye lokation begynder først 11. juni.

* Det drejer sig om fire meteorologer, hvis arbejdspladser flyttes til Nuuk.

Kilde: DMI

Det er én af grundene til, at DMI i år flytter sin vejrtjeneste fra Kangerlussuaq Lufthavn til Arktisk Kommandos lokaler i Nuuk, oplyser Søren Olufsen, der er souchef i vejrtjenesten og leder af afdelingen i Grønland.

 

LÆS OGSÅ Meteorolog om usædvanlige bølger og højvande: Det vil ske igen

- Selvom vi fjernbetjener en masse af vores brugere i dag, så er der en stor fordel ved at være tættere på det grønlandske samfund og de myndigheder, der er involveret i beredskabssituationer.

- Der tænker jeg på politiet, Arktisk Kommando, kommunerne og Beredskabskommissionen. Jeg tror, at man vil kunne opnå nogle fordele ved, at vi er til rådighed i byen, siger han.

Nuuk-kontor skal døgnbemandes hele året

Der er flere måder, hvorpå DMI kan være behjælpelig. Det kan være eftersøgninger, men også i forhold til at give borgerne grundig oplysning om vejret, tilføjer souchefen.

- Vi havde eksempelvis nogle vandstandssituationer i Ilullisat for ikke så længe siden, og vi har i dag ikke formelt nogen vandstandsvarsling for Grønland, siger han og henviser til de høje bølger, der opstod i november.

- Det havde været en fordel der, hvis vi lige kunne sætte os sammen (med beredskabsmyndighederne, red.) og vurdere, hvad vi kunne sige, og hvad vi ikke kunne i sådan nogle situationer, tilføjer han.

LÆS OGSÅ Hus ramt af bølger: Svært at se sit barndomshjem blive ødelagt i videoer på nettet

DMI's vejrtjenesten i Grønland på nuværende tidspunkt kun døgnbemandet om sommeren. Men når vejrtjenesten flytter til Nuuk, bliver kontoret døgnbemandet hele året.

Ifølge Søren Olufsen er det også håbet, at den øgede synlighed vil inspirere unge grønlændere til at læse meteorologi, så der på sigt kan blive ansat grønlandske meteorologer i vejrtjenesten. 

Som rigsfællesskabets vejrmyndighed har DMI ansvar for at betjene det grønlandske samfund bedst muligt. Udover assistance i farligt vejr, forventer DMI også at kunne bidrage i forbindelse med miljøovervågning med sin nye placering.