Løftet pegefinger fra Inatsisartut

Der skal andre boller på suppen fra Naalakkersuisut, understreger Finansudvalget med fem klare henstillinger baseret på sidste års erfaringer. Og medlemmet for finanser erkender, at man skal gøre det bedre.
Skrevet af Mads Fisker
08. april 2011 17:39

Finansudvalget noterer sig i sin betænkning til dagens andenbehandling af sidste års såkaldte tillægsbevillinger, at udvalget for ofte bliver inddraget på et ganske sent tidspunkt, - Der er da nogle ting, hvor man tænker okay, det her skal vi lige sørge for bliver bragt i orden. For eksempel hvis Finansudvalget har fået deres sager for sent frem, selv om det har været i besluttet i Naalakkersuisut længe før. Sådan nogle ting skal bare bringes i orden, siger Maliina Abelsen (IA)

Finansudvalget skriver i sin betænkning, at det ikke synes at blive et mindre problem med årene, snarere tværtimod. Men det er langtfra den eneste pegefinger, udvalget løfter. Formand Olga P. Berthelsen (IA): - Meningen med tillægsbevillinger er, at det skal være uforudsete udgifter, man ikke kunne have forudset i forhold til finansloven. Og det er det, vi fra Finansudvalget forventer, at man følger. Og dermed sagt, at man skal blive bedre til det? - Ja, at man bliver bedre til det, siger Olga P. Berthelsen.

Knap halvdelen af de 64 sager, Finansudvalget sidste år behandlede, kom på bordet i årets sidste fire måneder. Og det får udvalget til at advare om risikoen for, at der bliver tale om efterbevillinger. Og sådan nogle ønsker Finansudvalget ikke at godkende, da det er i strid med budgetloven, understreger man.

En anden henstilling i samme boldgade går på, at Naalakkersuisut sidst på året ikke skal flytte penge rundt for at sminke regnskaber, når budgetoverskridelser er uundgåelige. Og Maliina Abelsen tager kritikken til efterretning. - Jeg hæfter mig naturligvis ved, at vi altid kan blive bedre til at gøre vores arbejde. Henstillingerne, der kommer, er jo en måde at få at vide, at der er nogle ting vi kan rette op på. Der er nogle henstillinger omkring, at man ikke bør omrokere på kontoer sidst på året, og det har jeg noteret mig bag øret, siger naalakkersuisoq for finanser, der sammenfatter læren af Finansudvalget henstillinger sådan her: - At bruge sin sunde fornuft, stræbe efter realistiske budgetter og at informere Finansudvalget, når vi bliver opmærksomme på det ene eller andet, siger Maliina Abelsen.

Og formanden for dette udvalg, Maliina Abelsens partifælle Olga P. Berthelsen, slår fast, at hun ikke føler behov for at bevise noget, når kritikpunkterne nu bliver lagt på bordet endnu engang i anledning af Inatsisartuts godkendelse af tillægsbevillingerne.

- For mig har det altid været vigtigt at være kritisk over for Naalakkersuisut, når der er grund til at være kritisk. Jeg er ikke kritisk, fordi jeg skal vise- eller bevise noget. Og 80-90 procent af den her betænkning er det forrige finansudvalgs arbejde, som jeg vil rose dem meget for, siger den nyligt udnævnte formand for Finansudvalget.

Bundlinjen for sidste års tillægsbevillinger endte i øvrigt på 36,5 millioner kroner.