Lærernes fravær har flere forklaringer

Lærernes store fravær kan ikke begrundes med en enkelt begrundelse, mener Hans Peter Broberg som er Skolechef i Kommuneqarfik Sermersooq. Kommunen vil nu finde en løsning på det store forbrug af vikarer.
Skrevet af Per Andersen
01. september 2011 12:06

Vikarer er ofte sat til at passe på vanskelige børn. Derfor har skolerne et stort forbrug af vikarer, forklarer Hans Peter Broberg.

- Vanskelige børn påvirker undervisningen. Man må ofte tage vanskelige børn ud af klasselokalet så de ikke forstyrrer andre børn. Det er i den slags situationer man bruger vikarer. Der betyder at vi bruger mange midler der er afsat til vikarer i den slags situationer,  forklarer Hans Peter Broberg.

Men nu er skolerne begyndt at bruge uddannede lærere til  vanskelige børn på prøvebasis. Ordningen er indført i det nye skole år og vil bliver evalueret løbende.

Uddannede lærere bliver sat på opgaven fordi de uddannelsesmæssigt har bedre indsigt i børnenes behov.

Der er omkring 40 såkaldte vanskellige elever alene i Nuuk, hvor eleverne bliver undervist af to faglærerere. Der er etableret i alt 5 klasselokaler i hver af de fem skoler i byen til specialundervisning.

- Vi har elever med særligt behov fra 2.klasserne helt op til 10.klasser, siger Hans Peter Broberg.

Såkaldte vanskelige børn er blevet yngre med tiden, men der findes ingen forklaring på hvorfor udviklingen går den vej, siger Hans Peter Broberg.

Der bliver brugt vikarer når lærernes er på kursus, på studierejser på lejrskoleophold. Og der bliver også brugt vikarer når der er sygefravær. Bevillingen skulle ellers være dækkende, hvis brugen af vikarer var begrænset til de nævnte behov. Men nu har det vist sig at bevillingen til vikarer snart er brugt op på grund af stort fravær blandt lærere.