Lærerne forklarer årsag til stort fravær

Dårligt arbejdsklima kan være en af årsagerne til, at der er så meget fravær blandt lærerne. Det mener tillidsrepræsentant Birthe Therkildsen fra Nuussuup Atuarfia i Nuuk.
Skrevet af Per Andersen
03. september 2011 07:24

Det årlige vikarbudget på seks millioner kroner er inden længe opbrugt med fire måneder tilbage af året, og brugen af vikarer skal nu begrænses indtil nytår, har kommunen bebudet.

Men fra tillidsrepræsentanterne på Nuuk-skolen mener man, at kommunen selv bærer en del af ansvaret for lærernes høje sygefravær, for det skyldes nemlig i høj grad et dårligt arbejdsmiljø.

- Dårlig styring, for lidt erfaring samt lærernes frustrationer,  som ikke bliver viderebragt til ledelsen kan være nogle af årsagerne til, at arbejdsmiljøet bliver dårligt, siger Birthe Therkildsen.

Tre trin ledere for de yngste, mellemste og ældstetrin har til opgave, at lede og at viderebringe som lærernes budskaber til ledelsen, og er de nærmeste medarbejdere til skoleinspektøren.

Birthe Therkildsen mener at uerfarne trinledere kan være en af årsagerne til at arbejdsklimaet bliver dårligt.

- Sygefravær kan hope sig op, når ledelsen på skolen halter, siger Birthe Therkildsen, der giver udtryk for, at lærerne har krævet kurser for trinledere uden resultat.

- Kommuneqarfik Sermersooq begrunder afslag til kurser mede, at der ikke er midler nok.  Jeg ved at kurserne har været gennemført før tiden, men der har ikke været afholdt kurser siden jeg begyndte i Nuussuup Atuarfia  2007, siger Birthe Therkildsen.

Hun mener at kurser for trinledere kan være mindske fraværet blandt lærerne og dermed bringe vikarbehovet ned.

Lærernes tillidsrepræsentant i Kangillinnguit atuarfiat Nuuni Lynge peger også på mangel på planlægning til en af årsagerne til lærernes fravær. Men hun understreger at der kan være flere årsager.

Mangel på erfaring blandt trinledere er imidlertid en tynd begrundelse for højt sygefravær, mener skolechef i Kommuneqarfik Sermersooq Hans Peter Broberg. Han forsikrer dog samtidig, at Kommuneqarfik Sermersooq nu arbejder på at forbedre arbejdsklimaet i skolerne.

- Vi har ingen planer for kurser for trinledere i år, men håber at der kan blive plads til det i budgettet næste år, siger Hans Peter Broberg.