Lærerkonflikt rammer elever

Skoleleverne på Tasiilaq Skole er allerede ofre for lærernes konflikt med Selvstyret og KANUKOKA. Ansættelsesblokaden betyder, at både 5. og 7. klasse nu mister undervisning. 5. klasse har hver uge en hel dag uden undervisning.
30. marts 2012 06:24

- Der er to timelærere, som har sagt op her per udgangen af marts. Det betyder, at der er en klasse, der bliver ramt med cirka 20 procent. Det vil sige, at de een dag om ugen ikke får undervisning .

- Hvad laver de så?

- Jamen så er der pasning på dem. Det, vi må gøre ifølge blokaden, er at sikre at der føres tilsyn. Men selve undervisningen kan ikke forestå, for dét arbejde er blokaderamt. Man kan sige, at det er ligesom at gå i legestue eller fritidshjem, fortæller skoleleder på Tasiilaq Skole, Jørn Holbech.

Lige nu er det altså skolens 5. og 7. klasse, der er ramt af situationen. Men hvis ikke konflikten bliver løst inden sommerferien, vil den gå ud over alle skolens 440 elever. Derfor haster det med en løsning, mener skolelederen.

- Jeg synes, man skal se at få løst det her rimelig hurtigt. Og helst inden sommerferien. Ellers vil det på vores skole betyde, at situationen faktisk bliver den samme på hele skolen, fordi vi mister 9 lærere, der rejser til sommer. Det vil sige, at 20 procent af al undervisning på skolen ikke vil kunne foregå. Så de store tabere bliver børnene, siger Jørn Holbech.

Og selvom han selv er medlem af IMAK og har en interesse i, at medlemmernes vilkår forbedres, kan han godt se fornuften i et politisk indgreb i konflikten, som både KANUKOKA og et flertal i Inatsisartut har meldt ud, at de er klar til at støtte.

- Jamen det vil jeg da også sige. Ligegyldig hvad, må det ikke ramme børnene. Så må det hellere gå ud over os voksne. Men det er klart, at hvis det så forringer arbejdsvilkårene, så bliver det jo mindre attraktivt at være lærer - især i yderdistrikterne. Så i sidste ende bliver vi ramt alligevel, og børnene bliver ramt alligevel, fordi folk måske vælger at sige: Så er det ikke det værd, siger skoleleder på Tasiilaq Skole, Jørn Holbech.