Lærer: Spred mulighederne for uddannelse

Handelsskolen skal ikke samles i Qaqortoq. Det mener lærer fra Handelsskolen i Qaqortoq. Tværtimod vil hun gerne sende del af handelsskolen til Illulissat, mod at få del af den socialpædagogisk skole til Qaqortoq.
18. oktober 2013 09:16

Handelsskolerne skal samles i Qaqortoq, lyder det fra borgmesterkontoret i Kommune Kujalleq. God idé siger naalakkersuisoq for uddannelse.

Nej, siger Marie Lyberth-Mathiassen. Hun er lærer på handelsskolen i Qaqortoq og synes bestemt ikke det er en god idé at lukke skolen i Nuuk og sende eleverne til Qaqortoq.

Hun har en anden plan.   

- Jeg synes det er bedre, at man regionaliserer erhvervsuddannelserne. Sådan at man udnytter de eksisterende uddannelsesinstitutioner for eksempel i Ilulissat, Qaqortoq og Nuuk, siger Marie Lyberth-Mathiassen.

Hun mener man skal søge at få mest muligt gavn af de ressourcer der allerede er til rådighed.

Sådan at man spreder erhvervsuddannelserne. Udnytter de allerede eksisterende lærerkræfter og bygninger. I stedet for at man kigger på, at sammenlægge uddannelserne.

Handelsskolelæren er dog ikke modstander af naalakkersuisoq Nick Nielsens planer om decentralisering. Hun deler bare ikke hans vision om, at samle uddannelserne.

Marie Lyberth-Mathiassen mener, at man bør undersøge mulighederne for om, man kan sprede forskellige erhvervsuddannelser ud i de eksisterende uddannelsesinstitutioner i forskellige steder på kysten. F.eks. kan der måske etableres eller flyttes dele af socialpædagogisk skole i Ilulissat til Qaqortoq og flytte dele af handelsskolen til Ilulissat.

- Det er lettere at gennemføre en uddannelse, når familien er tættere på og man ikke er så langt fra sine vante omgivelser.

Lige som bestyrelsesformand for handelsskolerne, Bjørn Holm allerede har sagt, så er skolerne i Nuuk og Qaqortoq meget forskellige. Derfor vil det ifølge Marie Lyberth-Mathiassen ikke give meget mening at lægge dem sammen.

- Med hensyn til NI Nuuk og NI Qaqortoq så synes jeg, at de har hver deres kompetenceområder, som de skal have lov til at udvikle sig inden for.