Længe ventet rapport på trapperne

Skatte- og Velfærdskommissionens endelige rapport, der har været næsten halvandet år undervejs, er afleveret til Naalakkersuisut. Offentligheden må dog vente indtil i morgen onsdag med at få udløst spændingen.
08. marts 2011 07:58

Status quo er ikke en mulighed. Den sætning - som oprindeligt er Skatte- og Velfærdskommissionens, er nærmest blevet koalitionens slogan, når det handler om samfundsøkonomien. Udgifterne løber nemlig fra indtægterne, og det er tid til handling, er alle enige om.

Hvad der konkret skal gøres for at ændre tingenes tilstand, har Naalakkersuisut nølet med at melde ud om. Undskyldningen i stribevis af sager har været, at de først vil se kommissionens endelige betænkning. Og oppositionen har i mellemtiden klandret koalitionen for at storsylte presserende sager som for eksempel fangernes vilkår med sit 'kommisioneri', som Siumuts Aleqa Hammond kalder det.

Allerede i forbindelse med kommissionens debatoplæg i maj måned kunne man dog få en forsmag på kommissionens anbefalinger. I hvert fald på visse områder.

Idéen er, at få skrabet flere penge i landskassen uden at forhøje indkomstskatten. For incitamentet til at arbejde er nemlig i forvejen for lille, mener kommissionen.

Den lægger blandt andet op til, at en række nye udgifter og skatter i stedet indføres, blandt andet boligskat og beskatning af kapitalgevinster, det vil sige aktier og lignende.

Kommissionens formand, Torben M. Andersen, udtalte til Radioavisen den 31. maj sidste år:

- Vi peger på et aspekt i skattesystemet, som kan ændres, så vi får en mere rimelig beskatning. Og det betyder, at man vil få flere skattekroner i kassen uden at ændre på satserne i systemet.

På onsdag klokken 11.30 holder kommissionen et pressemøde i Katuaq, hvor de fremlægger deres betænkning.