Lægevikar i Paamiut var pædofili-dømt

En dansk læge, som har en dom for seksuelt misbrug af en mindreårig pige i Danmark, har indtil for nyligt været ansat som vikar ved Sygehuset i Paamiut. Vikariatet er udløbet, og der er ingen planer om at genoptage det.
03. marts 2010 14:08

Lægen blev i januar 2008 idømt 1 års ubetinget fængsel for at have misbrugt en pige seksuelt i sin hjemby i Danmark. Overgrebene fandt sted da pigen var 10 til 14 år gammel.

Lægen selv har vedvarende nægtet anklagerne. Men han er både blevet dømt ved byretten og landsretten og Den Særlige Klageret har afvist at genoptage sagen.

I forbindelse med retssagen valgte lægen at stå frem i et tv-program. Det program blev for nyligt genudsendt på tv, hvorefter en borger genkendte manden og kontaktede KNR.

Hvor længe lægen har været ansat som vikar i Paamiut vides ikke. Chefen for Departementet for Sundhed Ann Birkekær Kjeldsen understreger, at hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag, fordi det drejer sig en personsag.

Generelt om sundhedsvæsenet siger departementschefen:

- Hverken i departementet eller hos sundhedsvæsenet er vi vidende om indberetninger, hvor personale eller patienter skulle have opfattet noget som upassende eller krænkende på et sygehus her i landet.

I dag bliver lægers strafferegister ikke tjekket, når de bliver ansat i Grønland. Men et nyt lovforslag vil betyde, at myndighederne via børneattester fremover kan spotte ansøgere, som har fået dom for at krænke mindreårige seksuelt.

Ann Birkekær Kjeldsen fortæller:

- Arbejdsgivere bliver forpligtet til at indhente børneattester på personale, der arbejder med børn. Og hvis man tidligere er blevet sat i forbindelse med lovovertrædelser vedrørende krænkelser af børn, vil det fremgå, fordi man ikke kan stille med en børneattest.

Borgerne skal altid kunne have et tillid til deres læge, understreger Ann Birkekær Kjeldsen:

- Så vi ser meget gerne, at man retter henvendelse til myndighederne, hvis man føler sig krænket eller udsat for noget på et sygehus – uanset hvor i landet det måtte være.

Lægens vikariat hos Sygehuset i Paamiut er løbet ud. Og ifølge departementschefen der ingen planer om at genoptage ansættelsesforholdet.