Lægetelefon hitter i Nuuk

RETTET: Lægeklinikken i Nuuk er blevet i stand til at behandle flere lokale borgere efter indførelsen af en lægetelefon. Chefdistriktslæge Jesper Olesen betegner den nye ordning som en succes.
Skrevet af Oline I. Olsen
15. september 2009 11:54

Men den nye ordning har dog i følge en borger som radioavisen mødte på lægeklinikken gjort det lidt sværere for enkeltsprogede grønlændere at kommunikere med en læge. Sprogbarrieren bliver håndteret ved at bruge tolke.

Ingeborg Heinrich taler kun grønlandsk, og har derfor sværere ved at bruge lægetelefonen uden tolkebestand.

- Selvom det er blevet nemmere at komme til lægen, er det en ulempe når jeg kun kan tale grønlandsk. Så sidder jeg tilbage og kan ikke forklare hvad jeg fejler, det er ret irriterende, siger Ingeborg Heinrich.

Men den sproglige barriere har lægerne en løsning til. De beder de grønlandsksprogede klienter om navn, cpr.nr. og telefonnummer. Derefter ringer en tolk til klienten, og hjælper lægen med at servicere de enkeltsprogede klienter.

- Vi yder dermed en bedre service nu også i forhold til ekeltsprogede samtidig med, at vi får mere ud af de ressourcer, vi har. Vi kigger på flere patienter end vi gjorde tidligere. Vi ved i langt højere grad, hvor meget vi får at lave i løbet af dagen, fordi en større del af vores arbejde er planlagt, vurderer chefsdistrikslæge Jesper Olesen.

Hver dag sidder 5-6 læger og tager imod telefoniske henvendelser fra borgere der gerne vil få en tid hos lægen, forny deres recept eller få et godt lægeligt råd. På den måde slipper borgere for at møde op om morgenen for at trække et nummer og vente i op til flere timer.

Lissi Olsen, er en af dem som er mødt op på Lægeklinikken efter en telefonisk samtale. Hun er godt tilfreds med den nye arbejdsgang.

- Jeg synes at det er en meget stor fordel, at man først kan ringe og tale med en læge. Jeg synes at det fungerer bedre. Tidligere ville man gøre hvad som helst for at undgå at komme herned, fordi man kan risikere at sidde her hele dagen, siger Lissi Olsen.

Lægeklinikkens lægetelefon 34 44 54 er åben mellem 8.00 og 9.30.