Lægekredsforening: Det kan ende med katastrofe

Lægekredsforeningen mener at det vil være en katastrofe for hele sundhedsvæsnet, hvis sagen om de fritagne chefer i sundhedsledelsen ender med, at de skal skiftes permanent ud.
12. april 2012 10:51

- Hvis konsekvensen af alt det her bliver, at sundhedsledelsen permanent må udskiftes, hvor man så må forudsige, at der går et halvt til et helt år før en ny sundhedsledelse er på plads, og så skal de sætte sig ind i problematikken, så vil det nærmest være katastrofalt, vil jeg sige, siger formand for Grønlands Lægekredsforening, Ole Lind.

Sundhedsvæsnet er nemlig dybt afhængig af en kompetent ledelse navnligt nu, hvor den store sundhedsreform stadig er i gang med at blive implementeret.

- Vi har jo en regionaliseringsproces i gang i sundhedsvæsnet. Det er en særdeles kompliceret sag, hvor der er mange uløste problemer. Det grønlandske sundhedsvæsen er jo meget forskelligt fra alle mulige andre sundhedsvæsener rundt omkring i verden, så det er ikke nemt bare lige at finde nogle afløsere, som med det samme kan gå ind og lave nogle effektive og konstruktive løsningsforslag til de problemer, sundhedsvæsnet står overfor, lyder det fra Ole Lind, der til daglig er overlæge på Dronning Ingrids Hospital.

Og departementchef i Departementet for Sundhed, Ann Birkekær Kjeldsen, kan godt følge Lægekredsforeningens bekymring.

- Det er også en bekymring, som jeg selv deler, og en bekymring som jeg løbende drøfter med den fungerende ledelse. De gør alt, hvad de kan og håber selvfølgelig på medarbejdernes opbakning i forhold til de reformer, der triods alt på en eller anden måde er enighed om skal fortsætte, siger Ann Birkekær Kjeldsen.

Men hun forlader sig på, at sundhedsvæsnets medarbejdere rundt omkring kan magte situationen, hvis den opstår.

- Jeg føler, at der er så meget fremdrift i reformerne og så meget viden om det rundt omkring i sundhedsvæsenet, at der sidder ansvarlige og dygtige medarbejdere, som også er interesseret i at skabe et bedre sundhedsvæsen fremadrettet, siger Ann Birkekær Kjeldsen.

Det er endnu uvist, hvornår Sundhedsdepartementet tager stilling til, om de tre chefer fra Sundhedsledelsen, der er fritaget for tjeneste, kan genindsættes på deres poster.

Ole Lind er langt fra lige så fortrøstningsfuld som departementchefen. Han mener, det er altafgørende, at de vender tilbage.

- Det er vores indtryk, at de har arbejdet professionelt og godt for at få denne her regionalisering op at køre. Og det må være en nødvendighed at de kommer tilbage, for ellers går hele denne her proces i stå.

Den fungerende sundhedsledelse, der blev indsat i slutningen af sidste måned, består af fungerende styrelseschef Henrik Overvad, fungerende cheflæge Kent Kleinschmidt og fungerende chefsygeplejerske Ella Skifte.