Læge i Ilulissat: Sådan er vi beredt, hvis coronavirus kommer

Der har indtil videre været én smittet med coronavirus i Ilulissat. Men byen forbereder sig på at kunne håndtere en situation, hvor flere er smittet.
Hvis der kommer stor smitte af coronavirus, har sygehuset i Ilulissat lavet et beredskab, der er baseret på forskellige trin i forhold til, hvor udbredt smitten er. Det fortæller ledende regionslæge Peter Vedsted. Foto © : KNR
10. juni 2020 10:34

- En af de ting, som vi jo selvfølgelig skal være gode til, det er at forsøge forudse, hvad er det, der kan ske, hvis der kommer en epidemi.

Det siger ledende regionslæge i Ilulissat, Peter Vedsted.

Der har været et tilfælde af coronavirus i byen, som dog er meldt rask.

Men hvis der kommer en epidemi af virusset, har sygehuset i Ilulissat lavet et beredskab, der er baseret på forskellige trin, i forhold til hvor udbredt smitten er.

LÆS OGSÅ To coronasmittede er meldt raske: Ingen virus i Grønland

- Og sådan som det er nu, der arbejder vi på det lave trin, hvor vi sørger for, at alle har en aftale (når de skal til lægen, red.), så vi ved, at folk, der kunne have corona eller være udsat for det, ikke kommer ind på sygehuset. Vi sørger for, at der ikke er besøgende, der er kun en, der er sammen med en fødende og så videre.

- Skulle der komme mere samfundsmitte, så rykker vi et trin op. Og får vi brug for indlægge nogen, så skal vi have isolation i gang. Vi har en lang række initiativer klar, hvis der kommer en epidemi, siger regionslæge Peter Vedsted.

To isolations-stuer i alt

Der er forskellige antal af patienter, der skal testes om dagen i Ilulissat. Og hvis man er testet positiv, skal man i første omgang blive hjemme, forklarer lægen. Her er der ingen grund til at være på sygehuset.

Begynder man derimod at at få flere symptomer som for eksempel besvær med vejrtrækningen, så har man ret til at være patient, forklarer Peter Vedsted.

- Og der har vi nogle isolations-stuer, hvor man så kommer ind, og hvor al personale så vidt muligt er passet ind med værnemidler. Det vil sige mundbind og noget særligt tøj.

Der er to isolations-stuer, der står klar til det 'laveste trin'. Men hvis der kommer flere tilfælde af smittede, lukker sygehuset en afdeling ned for at gøre plads til coronasmittede patienter.

- Får vi brug for endnu flere, der skal indlægges, så har vi mulighed for at lukke en del af afdelingen ned, som kun indeholder de coronasmittede, men sådan at andre også kan være indlagt et andet sted, siger regionslægen.

Seks læger og 11 sygeplejersker

Da sygehuset har ikke noget respiratorudstyr. Derfor må patienter, der har brug for udstyret, blive sendt til Nuuk, siger Peter Vedsted. 

Et andet fokuspunkt er personalet. På sygehuset i Ilulissat er der seks læger og 11 sygeplejersker.

- Så derfor er vi meget opmærksomme på at holde eventuelt smittede ude af sygehuset i så lang tid, det overhovedet kan lade sig gøre. Det er for, at vi ikke som personale ikke bliver smittet. Det er rigtig vigtigt. Vi har kun os, og vi skal passe på, siger Vedsted.

Ifølge landslægeembedet er der 184 der er blevet testet for coronavirus i Avannaata Kommunia.