Låner byggemillioner og skruer op for skatten

I går, onsdag, fremlagde Kommuneqarfiik Sermersooq næste års budget. Det byder på både et stort anlægslån og også en skattestigning til hovedstadens og Østkystens kommune.
28. november 2013 02:09

Hovedstaden skal ikke have lov at sygne hen uden byggeri og investeringer. Det synes at være strategien bag kommunalbestyrelsen i Nuuks økonomiske planer for næste år. Flere og flere flytter til de to største byer på Østkysten og Vestkysten, og det skal afspejle sig i politiken, siger borgmester, Asii Chemnitz Narup. Kommunen vil derfor låne 176 millioner til anlægsopgaver.

- Fordi vi har to byer, der er i vækst, Tasiilaq og Nuuk, og man venter længe for at komme til at bo der. Det vil vi gerne arbejde os ud af ved at bygge boliger. Det har vi afsat mange penge til. Derudover har vi afsat mange millioner - næsten en fjerdedel af vores midler - til både børneinstitutioner og plejehjem, siger borgmesteren.

Hovedstadskommunen har samme byggepolitiske problem som Naalakkersuisut. At man ikke får brugt de afsatte millioner til byggeriet - ganske enkelt på grund af dårlig planlægning.

- Vi når ikke at bygge for alle de midler, vi afsætter år for år, som vi afsætter. Det vil vi gerne blive dygtigere til. Derfor har vi lavet en bygge- og anlægsstrategi og inviterer nu bygge- og anlægsbranchen til at komme og hjælpe os i gang, lyder det fra IA-borgmesteren efter et pressemøde.

En skattestigning på én procent skal dække udgifterne, og det bringer kommuneskatten op på 26 procent. Men det er ikke et alarmerende højt niveau, siger borgmesteren, da Sermersooq stadig kræver mindre skat ind end de tre andre kommuner.

Asii Chemnitz Narup tilføjer dog, at hun er trist over, at hendes skattestigning - med Naalakkersuisuts skattepolitik  - vil ramme de fattigste borgere hårdest, da Grønland som bekendt har flad skat i modsætning til de fleste andre lande.

I Kommuneqarfiik Sermersooq vil man også fortsætte med effektiviseringer og harmoniseringer, som det hedder, for at nedbringe udgifterne. Man har blandt andet valgt at outsource/privatisere en del it-opgaver i kommunen.