Kystsejladsen fortsætter

På et møde i går valgte Naalakkersuisut at indstille til Inatsisartuts finansudvalg, at kystpassagertrafikken forlænges. Og det er i sidste øjeblik, for den nuværende bevilling udløber i august.
Skrevet af Naimah Hussain
06. maj 2011 13:17

Transportkommissionen har ellers anbefalet, at underskudsforretningen standses og Grønland i stedet går over til et enstrenget transportsystem. Men den anbefaling har Naalakkersusisut tilsyneladende valgt at overhøre.

5. april sagde Demokraternes Justus Hansen, der er formand for Infrastrukturudvalget, at han bifaldt idéen om at lukke kystsejladsen. Dengang lød det:

- Jeg kan godt forstå, at de gerne vil lukke den ned. Det er jo en stor post på udgiftssiden. Vi ser også efterhånden, at flypriserne matcher - og endda er billigere - end skibspriserne. Så jeg kan ikke se noget problem i det.

Men nu lyder der andre toner fra koalitionspartneren. Næstformand i Finansudvalget og medlem af Demokraterne, Andreas Uldum vil ikke forholde sig til partifællens tidligere meget klare udmelding, men kalder i stedet forslaget for "spændende":

- Vi vil afvente, hvad Naalakkersuisuts henvendelse indeholder. Vi vil ikke lægge os fast på noget vi ikke har set endnu, siger han og henviser til, at der endnu ikke foreligger en officiel indstilling til Inatsisartuts Finansudvalg.

Det er altså vage udmeldinger fra koalitionspartneren.

Men er Demokraterne klar til at finde de omtrent 60 millioner kroner i budgettet til formålet?

- Jeg kan gå så langt og sige, at det Transportkommissionens anbefalinger siger er, at man helst så, at de tilskud man bruger på Arctic Umiaq Line i stedet kunne gå til at sænke flybilletpriserne. Og det er jo nogen af de overvejelser vi skal gøre os, når vi skal kigge sagen igennem. Så vi har ikke lagt os helt fast, siger Andreas Uldum (D).

Hos Siumuts medlem af Finansudvalget er der dog klart svar. Per Berthelsen bakker op om indstillingen:

- Som medlem af Finansudvalget er jeg indstillet på at støtte en ansøgning om at kunne sikre kystsejladsen i denne her sommerperiode. Men når det er sagt, så vil jeg også meget gerne være med til, at prøve at undgå alt for mange subsidier, siger Per Berthelsen (S).

Men er Siumut villige til at finde de penge, der skal til?

- Jamen, vi har jo et vidtstrakt land med få mennesker, hvor vi naturligvis skal sikre den nødvendige service for, at landet kan være mobilt. Og når vi oven i købet ser, at der laves specielle aftaler, blandt andet med Air Iceland, som svækker Air Greenlands muligheder for at lave bedre service, så bliver vi nødt til at være med til at acceptere, at det koster at servicere dette store land, siger han.

IA's to medlemmer af Finansudvalget, hhv. formanden Olga P. Berthelsen og Juliane Henningsen ønsker ikke at udtale sig før der foreligger en officiel anmodning fra Naalakkersusisut.