Opråb fra topspillere: Sådan bliver kvindefodbold stort igen
Artiklen er opdateret klokken 10.46 med kommentar fra KAK.
Kun fire ud af ni hold dukkede op til GM i kvindefodbold, der blev afviklet i Nuuk sidste uge.
Fire hold fra Nordgrønland og et enkelt fra Nuuk meldte afbud, og Grønlands Boldspil-Union (KAK) var nødt til at tænke rigtig kreativt for overhovedet at gennemføre mesterskaberne: B-67 kunne slet ikke stille et hold og måtte have dispensation, så de fik lov til at tage spillere udefra ind på holdet.
Men hvorfor står så sløjt til i grønlandsk kvindefodbold? Det har KNR spurgt fire fodboldspillere om.
Asii Kleist Berthelsen, GSS:
15-årige Asii Kleist Berthelsen deltog i GM, hvor hun blev valgt til årets fighter.
Hun mener, det er tydeligt, at kvinderne ikke har samme motivation til at spille fodbold som mændene. Og det skyldes forskelsbehandling:
- Der er ikke en gulerod for dem i form at et landshold. Det er også helt klart, at mændene er bedre prioriteret både i klubberne og i forbundet. Derfor er det helt klart, at kvinderne ikke tager det så seriøst som mændene, siger Asii Kleist Berthelsen.
Hvad mener du om, at flere klubber ikke kom til mesterskaberne?
- For det første burde de have lige vilkår. Der er heller ingen landsholdstrænere for damerne, siger GSS- spilleren Asii Kleist Berthelsen.
Lisa Lind, NÛK:
Hvad mener du om, at flere klubber ikke kom til mesterskaberne?
- I mange år har der været mere opmærksomhed på mændene ved GM. De bliver prioriteret i medierne, hvor kampene er transmitteret direkte i KNR, hvilket ikke sker for kvinderne, siger Lisa Lind.
Grønlands Fodboldforbund – Kalaallit Arsaattartut Kattuffiat (KAK) – har nedsat et udvalg, der skal rådgive med at udvikle kvindefodbold, og Lisa Lind er formand der. Siden udvalget blev nedsat i 2018 har udvalget henvendt sig og skrevet til KAK flere gange, uden at KAK har reageret, sige NÛK-spilleren Lisa Lind.
- Vi har henvendt os til KAK flere gange for at få lige vilkår med mændene. Vi vil også gerne have et landshold i futsal, men økonomien sætter altid grænser.
Karoline Dahl, NÛK:
Hvad mener du om, at flere klubber ikke kom til mesterskaberne?
- Som kvindelig fodboldspiller er det helt klart, at herrerne er højere prioriteret end damerne. For eksempel bliver alle mændenes kampe transmitteret, og efter mesterskabernes afvikling bliver der udpeget kanditater til landsholdet, hvilket ikke sker for kvinderne. Det sætter udviklingen i stå, selvom der er mange, der tager fodboldspillet seriøst, sige NÛK-spilleren Karoline Dahl.
LÆS OGSÅ KAK om kvindefodbold: Beklageligt at flere hold har meldt afbud
Men kvinderne kan også gøre noget selv, påpeger hun:
- Jeg mener, at kvindernes kampe bør transmitteres. På den måde kan andre fodboldinteresserede kvinder få lyst til at spille og se deres idoler - det har de ikke mulighed for i dag.
Nivi Fleischer Berthelsen, GSS:
Nivi Fleischer er egentlig håndboldspiller i GSS, men i de sidste tre år har hun også deltaget i fodboldmesterskaberne. Hun mente nemlig, at der var brug for flere kvindelige fodboldspillere - og derfor meldte hun sig.
Hun peger på, at der hver sommer bliver holdt en en fodboldskole, men hun har bemærket, at de fleste elever er drenge. Og hun mener, at den manglende mulighed for at se kvindelige fodboldidoler fører til, at der bliver færre kvindelige fodboldspillere på kysten.
- Der er meget få piger, der går på en fodboldskole. Jeg ved ikke hvorfor, men det kan godt være, at de mangler tilskyndelse. Vi vælger jo vore interesser efter, hvad vi ser, og hvad vi kan lide, siger Nivi Fleischer Berthelsen.
Formand i KAK, John Thorsen, kan godt forstå kritikken, og at de kvindelige spillere tror, at forbundet forskelsbehandler mænd og kvinder.
Men de forskellige forhold bunder ifølge John Thorsen blandt andet i, at Elite Sport Greenland sponsorerer de mandlige fodboldspillere.
Derfor har KAK kunnet gøre mere for de mandlige fodboldspillere.
John Thorsen lover, at både kvinder og mænd skal have en landstræner i 2021, når de skal deltage i Island Games.