Kvartalskvoter fungerer, men bør finjusteres

På mandag lukker indhandlingen af hellefisk i Uummannaq. Det vil lægge pres på de øvrige indhandlingsområder, når Uummannaq-fiskerne så flytter deres fiskeri til steder med restkvote. Derfor opfordrer Qaasuitsup Kommunia nu til justeringer på området.
Skrevet af Karsten Sommer
13. august 2011 14:08

Det sker i et åbent brev til naalakkersuisoq for fiskeri, Ane Hansen fra borgmester Jess Svane og formanden for kommunens fangst- og fiskeriudvalg, Edvardt I. Kristiansen.

De mener at erfaringerne med de nye kvartalskvoter, som blev indført i år, overordnet er gode, men der er dog behov for justeringer.

Dels opfordrer kommunen til ensartede regler for garnfiskeri i kommunens forvaltningsområder, så Uummannaq forvaltningsområde ikke opfisker sin kvote hurtigere end de øvrige.

Samtidig opfordres Ane Hansen til at justere kvartalskvoterne for hellefisk, så en større del af fiskeriet kan foretages i sommerhalvåret, hvor vejret er egnet til fiskeri. Kommunen foreslår helt konkret at en del af kvoten fra 4. kvartal overflyttes til 3. kvartal.

Det skyldes at fiskerne i vintermånederne i forvejen er sikret en vis omsætning fra fangst af hvid- og narhval.

Endelig opfordrer Qaasuitsup Kommuneas borgmester Jess Svane og fiskeriudvalgsformand Edvardt I. Kristiansen til gennemførelse af kurser, som blandt andet skal gøre fiskerne bedre til at planlægge deres økonomi over en hel fiske-sæson.