Kvanefjeldet gemmer på værdifulde metaller

Kvanefjeldet gemmer på et af verdens største depoter af sjældne og værdifulde jordarters metaller. Udvindingen kan være en milliardforretning, men der er bare en gevaldig stopklods på vejen.
12. februar 2010 11:46

Knap 44.000 tons sjældne jordarters metaller til brug i moderne miljøvenlig produktion. Det ligger der i Kvanefjeldets undergrund, viser en rapport fra Greenland Minerals and Energy.

Mineselskabet er nu klar til at investere hele 12,5 milliarder kroner for at hive de dyrebare metaller op. En ny dybvandshavn, 13 kilometer veje ind i fjeldet, to fabrikker, depoter og mine, er de blandt andet klar til at bygge. Projektet vil kaste mange nye arbejdspladser af sig allerede fra om fem år. Og den værdifulde udvinding kan vare i over 20 år takket den bugnende undergrund. Men der er blot et program.

Klods op af de dyrebare metaller ligger der også knap 4000 tons uran. Skal minearbejdere hive metallerne op af jorden, følger uranen automatisk med. Og det er ulovligt. Siden 1980´erne har Naalakkersuisuts nul-tolerancepolitik for uran været urokkelig.

Med det nye fund bliver der lagt yderligere pres på den beslutning.