Kuupik vil afskaffe tidsubestemt straf

Nu skal det være slut med at sende grønlandske dømte til afsoning på ubestemt tid i Anstalten ved Herstedvester, mener Naalakkersuisuts formand.
Skrevet af mlk
20. maj 2010 09:54

Opdateret 16.03

Kuupik Kleist vil nu drøfte sagen med den danske justitsminister.

- En dom til forvaring på ubestemt tid hører ikke til vores tid, slår han fast.

Psykoterapeut Henriette Berthelsen, der i mange år har beskæftiget sig med de dømte i Herstedvester, har selv oplevet de grønlandske dømte i Herstedvester, og hun tror, at udmeldelsen kommer som en lettelse for de fleste i en ellers trist hverdag.

- Det plejer at være præget af håbløshed og depression og ingen glæde og forsøg på at dulme det med hash.

Forvaring på ubestemt tid har eksisteret siden 1954 og bliver brugt ved særligt grove forbrydelser. Blandt andre Amnesty International har kritiseret Danmark og Grønland for at sende grønlændere i fængsel på ubestemt tid.

Udmeldingen fra Naalakkersuisut kommer efter et miniseminar om behandling af dømte seksuelle krænkere, hvor blandt andre kriminolog Evy Frantzsen fremlagde sine erfaringer fra arbejdet med behandling af indsatte i fængsler i Norden og i England.

Men et stop for de tidsubestemte straffe skal erstattes af noget andet og konkret, mener Henriette Berthelsen.

- Det skal i hvert fald erstattes af noget behandling, som jeg mener mangler i Grønland. Når danske dømte kommer til Herstedvester får de blandt andet tilbud om Minnesota-behandling, som de allerfleste har brug for. Det synes jeg, man skal begynde på i Grønland udover psykologsamtaler og eventuelt medicinsk behandling.

Og netop behandling vil Naalakkersuisut nu også tage initiativ til. I dag får domfældte i anstalterne i Grønland ingen terapeutisk behandling.