Kuupik: - Vi er ikke styrket

Det canadiske formandskab i Arktisk Råd har accepteret, at Grønland nu igen får lov at sidde med ved forhandlingsbordet. Det kalder formanden for Naalakkersuisut, Aleqa Hammond for en stor sejr, der betyder, at Grønland indstiller sin boykot af rådets arbejde. Men den store sejr har formanden for IA, Kuupik Kleist svært ved at få øje på.
Skrevet af Ivik Kristiansen
21. august 2013 06:07

- Jeg mener ikke, at det fremgår, at Grønland er styrket i Arktisk Råd. Tværtimod, siger Kuupik Kleist, der ikke kan se betydelige ændringer, og har svært ved at se, hvor sejren skulle ligge. Han siger, at de stramninger, som det svenske formandskab lagde, stadig eksisterer.

- Det er så et meget, meget stort spørgsmål om man kan udlægge den nye situation som en sejr. Jeg mener helt bestemt, at det som den svenske formandskab gjorde, altså strammede op på vores muligheder for deltagelse, er stadig eksisterende med den tilsyneladende nye aftale med det canadiske formandskab, siger den tidligere formand for Naalakkersuisut.

Aleqa Hammond fastholder dog, at hun har fundet boykotten nødvendig.

-Det har været en beslutning, som jeg var nødsaget til at træffe. Det nytter ikke noget, at Grønland kommer til et møde, hvor vi ikke har haft mulighed for at sidde ved bordet og forhandle. Det er ikke godt nok for Grønland bare at vise sig og være med i en del af et familiefoto. Det er vigtigt for Grønland, at have substansen i orden på de områder, som vi er med i, og være med til at have et fingeraftryk på slutdokumenterne, siger formanden for Naalakkersuisut.

Hun forklarer, hvad det der er vundet med boykottet.

- Sejren ligger i at vi for fremover nu kan sidde med ved bordet og forhandle om emner i Arktisk Råd, som direkte har relevans til vores eget ressourceområde. Og jeg syntes også, at det er vigtigt at pointere, at fremover sidder Grønland ved bordet, når der forhandles om emner, som Grønland har kompetence over, siger formanden for Naalakkersuisut.

Men Kuupik Kleist siger, at det ikke er noget nyt.

- Det er formelt set sådan, at det er den danske regering der føre udenrigs sikkerhedspolitikken på riget vejene, men det er også stadfæstet i selvstyreloven, at Grønland til hvert en tid er med når emner af relevans for Grønland bliver diskuteret, og det er der ikke ændret ved, siger oppositionslederen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt udtrykker i øvrigt tilfredshed med, at Grønland er tilbage i Arktisk råd efter de seneste måneders boykot.

Et af de emner, som vi vil berøre, er netop det videre arbejde i Arktisk Råd, skriver statsministeren.