Kuupik: Useriøst og helt uacceptabelt

Formanden for Naalakkersuisut afviser blankt at genforhandle den grønlandsk-danske rammeaftale om fordelingen af pengen fra undergrunden herhjemme. Kuupik Kleist er dermed helt på linie med statsminister Helle Thorning-Schmidt, der kategorisk afviste krav fra blandt andet De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti om en genforhandling.
Skrevet af Jens Thorin
24. august 2012 06:30

- Jeg synes mildest talt, at det er noget useriøst at genoptage denne debat på grundlag af, at et enkelt råstofselskab har indleveret en ansøgning om udnyttelse af en mineral. Jeg synes også, det er svært at gå ind i en meget seriøs af det her på nuværende tidspunkt, sigerr Kuupik Kleist.
 
Kravet fra både de Konservative og Dansk Folkeparti om en genforhandling af rammeaftalen om fordelingen af pengene fra den grønlandske undergrund kom i onsdag efter, at Berlingske Business berettede om forventede indtægter på 32 mia. kr. over 15 år fra den planlagte jernemine ved Nuuk.

Fordelingen af råstofindtægterne er ifølge Selvstyreaftalen således, at de første 75 millioner kroner tilfalder Grønland, derefter skal de fordeles ligeligt mellem Danmark og Grønland, og den danske del bliver modregnet i bloktilskuddet.

Når indtægterne overstiger bloktilskuddet er der lagt op til genforhandling.
Og det har fået både De Konservative og Dansk Folkeparti til igen at rejse debatten om en større andel af råstofindtægterne til Danmark.

Og så sent som igår bakkede de Radikales grønlandsordfører, Jeppe Mikkelsen, op om kravet.

- Man skal huske på, at vi støtter både direkte med et markant bloktilskud, men derudover kommer der forsvarsudgifter og udgifter til retsvæsenet i Grønland, lød argumentet fra Jeppe Mikkelsen.

Men hvis nu kommer så vidt, at selvstyreaftalen skal genforhandles, så skal det være med henlik på at forbedre aftalen for Grønlands vedkommende, understreger Kuupik Kleist:

- Selvstyreaftalen er et udtryk for kompromis. I denne debat er der nogen, der får det til at lyde som om, Danmark slet ikke får noget ud af eventuelle råstofindtægter i Grønland. Sandheden er, at den danske stat få halvdelen af overskuddet.

- Hvis man mener seriøst, at Danmark skal have mere 50 procent af de indtægter, der genereres i Grønland, så mener jeg, at der er noget  helt galt, og det er het uacceptabelt, hvis det var det, der var hensigten,  siger altså formand for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist.

Både Socialdemokraterne og partiet Venstre har blankt afvist at genåbne rammeaftalen om fordelingen af indtægterne fra den grønlandske undergrund.