Kuupik tror heller ikke på bindende klimaaftale

Selv om han håber det, tror formanden for Naalakkersuisut ikke, at COP16 ender med en bindende klimaaftale.
Skrevet af mlk
29. november 2010 11:55

På fredag rejser Kuupik Kleist til Cancun i Mexico for sammen med verdens stats- og regeringschefer at deltage i de sidste og afgørende dage af klimakonferencen COP16.

- Det ultimative ønske vil være en global klimaaftale, understreger han. Men han tror mere på en aftale ved COP17 eller 18.

- Jeg håber mere på, at den her konference vil bære præg af, at man bliver mere realistiske i den forstand, at man lægger ambitionsniveauet, så alle kan være med, siger han.

Under COP15 accepterede Danmark de klimamål, som Grønland har opsat. De går blandt andet ud på, at det civile Grønland skal reducere sin udledning af drivhusgasser med 5 procent frem mod 2020 i forhold til det, som blev udledt i 2007. Og at Grønland skal investere i vedvarende energi, så mindst 60 procent af elektriciteten dækkes af vandkraft inden 2020.

Og den aftale er der ikke noget, der kan rokke ved. Det håber Kuupik Kleist i hvert fald.

- Det er svært at forudsige, hvordan en konference kan udvikle sig. Ligesom det ikke var forventet i København, at det hele ville gå i opløsning. Men umiddelbart tror jeg ikke, der bliver rokket ved det, siger Kuupik Kleist.

Og det går den rigtige vej med at indfri målene. Grønlands statistik har netop offentliggjort de seneste tal for Grønlands CO2-udledning. CO2-udledningeni 2009 var 13,4 procent mindre end året før og 6,2 procent mindre end i 1990.

- Vi er ved at være oppe på 60 eller 70 procent vandkraft, og desuden har vi iværksat en række tiltag, som skal mindske vores CO2-udslip, så jeg synes det går den rigtige vej, siger formanden for Naalakkersuisut.

4 embedsmænd fra Kuupik Kleists departement er allerede på plads i Mexico. Herudover skal også Siumuts Kim Kielsen og IA’s Jane Petersen til COP16.