Kuupik roser samarbejdet med Danmark

CIA-sagen skyggede ikke for den årlige nytårsreception i Grønlands Repræsentation i dag, som formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist var vært for.
Skrevet af mlk
13. januar 2011 12:51

Allerede i sin tale gjorde han det helt klart, at han i dag ikke ville kommentere dokumenterne fra Wikileaks, og brugte i stedet anledningen til at takke alle Grønlands samarbejdspartnere. Samarbejdet mellem Grønland og Danmark det forgangne år har været eksemplarisk på mange områder, sagde han.

- Vel har der været konflikter mange gange, og vi har alvorlige sager at diskutere, som vi også har i dag, men vi har en evne til at diskutere os frem til en løsning på de problemer, vi har. Så jeg vil sige, at vi har et rigtigt godt forhold til Danmark.

Han fremhæver især implementeringen af Selvstyret og hjemtagelsen af råstofområdet som noget at det væsentligste, der er sket mellem Danmark og Grønland det forgangne år.

- Der vil selvfølgelig altid komme sager og hændelser, som kan gøre det nødvendigt at lave ændringer. Og lige i øjeblikket kommer vi naturligvis til at diskutere det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område, men om det fører til ændringer, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt. Men det vil være noget, jeg tager op med den danske regering i morgen.

Mere end 200 gæster var mødt op til nytårsreceptionen, der for første gang var delt i to dele – én for diplomater og politikere – én for alle andre.

Blandt gæsterne ved nytårsreceptionen var naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen, Mimi Karlsen samt Inatsisartuts formand Josef Motzfeldt. Også Folketingets formand Thor Pedersen, miljøminister Karen Ellemann og kulturelle personligheder som Rasmus Lyberth og Maria Paninnguaq Kjærulff var med. Aavaat-koret underholdt ved begge receptioner.