Kuupik: Politisk rodet år

Rent politisk har året 2013 manglet retning og det har været meget rodet, mener formanden for IA, Kuupik Kleist. Han hæfter sig ved Sermitsiaqs seneste meningsmåling fra slutningen af november, der siger at Inuit Ataqatigiit ville få regeringsmagten tilbage, hvis der var valg nu.
Skrevet af Jette Andersen
31. december 2013 04:33

- Det, jeg synes, er mest bemærkelsesværdigt ved den sidste meningsmåling, det er det meget, meget store antal af "ved ikke"-stemmer - altså folk, der ikke har besluttet sig for, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i dag. Den andel, som er mere end 25 procent, viser jo noget om den politiske forvirring, der hersker i dagens Grønland, at vælgerne stort set hverken kan se hoved eller hale på tingene.

Kuupik Kleist har ikke tænkt sig, at ændre på holdninger eller stil på grund af meningsmålingen.

- Vi vil fortsætte det seriøse arbejde, vi er i gang med og fokusere på nogle centrale ting. Børn og børns vilkår, uddannelse og folkeskolen. Og så ikke mindst, at der skal være stabile rammer for erhvervslivet.

I fredags sagde formand for Naalakkersuisut Aleqa Hammond, at der i 2014 skulle satses på fiskeri, turisme, handel og råstoffer. Men det er de forudsigelige områder, siger formanden for IA. Der skal nyskabelser til, mener han.

Grønland trænger til nye erhverv med rammebetingelser, så det bliver attraktivt, at starte nye erhverv, siger Kuupik kleist. Selv nedsatte IA en Landbrugskomité før valget, påpeger han.

- Det knytter vi store forhåbninger til. Det er et af de områder, hvor der er gode potentialer for udvikling og forøge produktionen og skabe nye arbejdspladser.

Det andet nyskabende område, kunne være mineralområdet, siger han.

- Vi mener, der skal fokuseres på de projekter, som umiddelbart er til at gå til. Og ikke bruge så mange kræfter på f.eks. at bane vej for uranproduktion.

Aleqa Hammond fortryder ikke sin beslutning om at boykotte Arktisk Råds møde i Kiruna i maj, fortalte hun i fredagens radioavis. Men det burde hun, siger Kuupik Kleist.

- Resultatet viser at Grønland ikke er blevet styrket i Arktisk Råd. Tværtimod.

Det har fortrinsvis været negative historier om Naalakkersuisut. Kuupik Kleist citerer et mundheldet:

- Hellere dårlig omtale end slet ingen omtale. Spørgsmålet er jo om man skal gøre sig bemærket for enhver pris.

Derudover ser han et problem i at Aleqa Hammond styrer alt. Beslutninger, uden konsultationer og beslutninger, der bliver presset igennem. Netop af formanden for Naalakkersuisut. Kuupik Kleist savner at høre de øvrige otte medlemmer af Naalakkersuisut. De bør også komme til orde, mener han.