Kuupik: Placér Arktisk Kommando i Nuuk

Aalborg, Kangilinnguit eller Nuuk? Inden udgangen af 2010 kommer der et udspil til, hvor den Arktiske Kommando skal placeres.
20. maj 2010 11:55

Formand for Naalakkersuisut er ikke i tvivl om, hvor han mener kommandoen skal ligge.

- Hvis Arktisk Kommando skal samles nogen steder, så er det selvfølgelig vores helt absolutte prioritet, at det sker i Grønland. Og sekundært at det ligger i Nuuk, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist.

Den Arktiske Kommando bliver en sammenlægning af Færøernes og Grønlands Kommando. Den skal blandt andet bruges til at hævde suveræniteten over områder i og omkring Grønland.

I øjeblikket er 3 placeringer i spil: Aalborg, Kangilinnguit og Nuuk. Inden kalenderen viser 2011 skal en arbejdsgruppe komme med et beslutningsgrundlag til, hvor kommandoen skal placeres.

Oprettelsen af den Arktiske Kommando er en del af forsvarsforliget fra 2009. Det danske forsvar skal finde besparelser på op mod 4 milliarder kroner efter at have overskredet sine budgetter i 2008 og 2009 med over en milliard kroner - hvert år.

Grønlandskommandoen tæller cirka 60 militærpersoner og er i dag placeret i Kangilinnguit. Forsvarets behov for at finde penge kan bruges til at tale for at valget falder på Nuuk, fortæller Kuupik Kleist:

- I dag driver Søværnet al infrastruktur i Kangilinnguit. Og det er jo dyrt at drive et elværk, en skole, og alt hvad der behøves i en hel lille by. Så er det jo billigere at flytte til et sted, hvor der er infrastruktur i forvejen og så købe ydelserne der.