Kuupik: Lad os ordne økonomien frem for at debattere uran

Det store opposition parti, IA's formand Kuupik V. Kleist er enig med Grønlands Økonomisk Råd,om at det ser deprimerende ud.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
12. september 2013 06:21

Han mener, at Naalakkersuisut hænger fast i tågen og skaber uklarhed i stedet for at melde ud, hvad det er for nogle planer, de har inden for erhverv. De planer, som skal føre landet ud af krisen.

Kuupik V. Kleist mener også, at fokuseringen på uran er alt for stor og er med til at skabe forvirring omkring planlægning af storskalaprojekter.

Han er skeptiskt overfor den politik, hans politiske modstandere fører.

- Jeg er fuldstændig enig i, at det kan være svært at se retning på den førte politik i dag. Der er ikke klare udmeldinger fra Naalakkersuisut om, hvad man vil på erhvervsområdet og hvilke betingelser, der er inden for mineraler og råstoffer, siger Kuupik V. Kleist.

Formanden peger også på, at spørgsmålet omkring nultolenrancen for uran vil blive sat til afstemning i Inatsisartut under efterårssamlingen.

Og han mener, at det store fokus på uran skygger for fremtidens økonomi og planlægning af storskalaprojekter.

-Der er så stort fokus på de få forekomster, hvor der er uran, at det nærmest skygger alle de andre store projekter. Det som vi alle sammen trænger til at få noget at vide om er, hvad er det man vil med storskalaloven, hvad man vil på råstofområdet og hvordan er det man vil forme royalty betaliningen, hvis det er dét, man vil indefører, siger Kuupik V. Kleist.

Kuupik V. Klest understreger dog, at oppositionen vil støtte Naalakkersuisut, hvis de har viljen til at gennemføre en redningsplan for Grønlands økonomi.

- Vi vil støtte alle positive tiltag, som bidrager til bedre liv og fremgang for det grønlandske samfund. Men vi vil ikke gå på kompromis, med de principielle holdninger vi har, sagde IA's formand, Kuupik V. Kleist.