Kuupik Kleist: Politisk dialog er vejen frem

Debatten om det arktiske ocean og Nordpolsområdet skal foregå efter FN's konventioner, og ikke med militær sabelraslen. Det siger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist, blandt andet med henvisning til russernes planer om at lade faldskærmstroppper dale ned over Nordpolen.
Skrevet af Mads Lynge
13. april 2010 11:17

- Jeg er enig med den canadiske udenrigsminister Lawrence Cannon omkring de her russiske faldskærmudspringere, at det er teatertorden, som selvfølgelig ikke må få nogen politisk indflydelse, siger Kuupik Kleist.

Det er ifølge Kuupik Kleist heller ikke vejen frem, at plante et flag på Nordpolens havbund, som russerne gjorde det i august måned 2007.

Også måden Danmark og Canada har opført sig på i striden om Hans Ø mellem Grønland og Canada, mener han ikke har været optimal, med henvisning til de to landes skiftevise flaghejsninger på den lille ø.

- Det har haft en mere symbolsk betydning end reel politisk betydning, siger Kuupik Kleist.

Men gør det ikke indtryk, at Canadas og Ruslands militær spiller med musklerne? Kuupik Kleist siger:

- Det er selvfølgelig noget, der skal holdes øje med hele tiden, og som sagt må det ikke få substantiel indflydelse de aftaler, der er omkring hvilke procedure der følges i drøftelserne om Nordpolsområdet. Så vi skal selvfølgelig holde øje med det og se til til, at det ikke går over gevind. Men igen så håber jeg selvfølgelig, at det ikke er nogen, som får indflydelse på de politiske drøftelser, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist.