Kuupik Kleist: Plutoniumsregnskab bør frigives

Naalakkersuisut - Landsstyret - mener, at plutoniumregnskabet fra oprydningsarbejdet skal frigives fra amerikanernes side.
04. august 2009 04:43

Naalakkersuisut - Landsstyret - udtrykker tilfredshed med, at der langt om længe foreligger en udredning om den såkaldte "fjerde bombe", som, man har frygtet, stadig lå på havets bund efter B52-bombeflystyrtet i Pituffik i 1968.

Rapporten fra Dansk Institut for Internationale Studier blev i går offentliggjort og konkluderede, at der ingen bombe er i havet ud for Pituffik.

Men rapporten påpeger også, at det endelige plutoniumregnskab mangler at blive gjort tilgængeligt for Grønland og Danmark.

Naalakkersuisut mener derfor, at plutoniumregnskabet fra oprydningsarbejdet skal frigives fra amerikanernes side. Formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist vil således kræve flere oplysninger om sagen:

- Det vil være i alle tre landes interesse, at den her sag bliver afsluttet. Det kræver, at dataerne fra oprydningen bliver gjort tilgængelige for Grønland og Danmark. Dette agter jeg at tage op med Udenrigsministeren således, at vi i fællesskab over for USA kræver, at vi får adgang til de dokumenter, som viser de endelige resultater af målingerne fra oprydningsarbejdet, siger Kuupik Kleist.

Samtidig skal der fortsat være fokus på sundheds- og miljøundersøgelserne, og samarbejdet mellem de danske og grønlandske sundheds- og miljømyndigheder vil derfor fortsætte, fastslår Kuupik Kleist.